Hlavní obsah

Slunečný víkend sevřou další deštivé epizody

Počasí o víkendu nabídne minimum oblačnosti i příjemné teploty. Závěr pracovního týdne i úvod toho příštího však budou ve znamení zatažené oblohy a četných přeháněk. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.5.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

S velkou oblačností se setkáme již ve čtvrtek, kdy bude převládat zataženo s občasným deštěm, který bude na Šumavě v polohách nad 1000 metrů přecházet ve sněžení. Odpolední teploty by se měly dostat na 10 až 14 stupňů Celsia.

V pátek bude republika rozdělena frontálním rozhraním, které bude zvolna postupovat k jihovýchodu. „Na severozápadě tak bude převážně polojasno či oblačno, zatímco na zbytku území bude převládat zataženo s deštěm, který bude na Moravě a ve Slezsku trvalý a vydatný,” upozornila Honsová.

Rozdílné budou kvůli tomu i teploty. Ranní minima klesnou na 6 až 2 stupně, v místech se zmenšenou oblačností až k nule. Přes den se maxima dostanou na 8 až 12, na severozápadě až na 14 stupňů.

V sobotu začne počasí ovlivňovat výběžek vysokého tlaku vzduchu, díky čemuž se dočkáme projasněné oblohy a teplot mezi 14 a 18 stupni. Ráno budou kvůli zmenšené oblačnosti klesat teploty ke 3 až –1 stupni.

Jasno až polojasno vydrží i v neděli. Minima klesnou na 6 až 2 stupně, odpoledne se maxima vyšplhají na 18 až 22 stupňů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Od pondělí bude počasí ovlivňovat přechod dalšího frontálního systému. Zpočátku dne bude převládat polojasno, od západu však v průběhu dne začne přibývat oblačnost a přidají se přeháňky. Ranní minima klesnou na 7 až 3 stupně, přes den se teploty dostanou na 16 až 20 stupňů.

V úterý a ve středu by mělo pokračovat oblačné počasí s přeháňkami. Ráno teploty klesnou na 8 až 4, přes den vystoupají na 13 až 17, respektive 15 až 19 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám