Hlavní obsah

Ranní mrazy citelně přituhnou, připravte se až na –10 stupňů Celsia

Česko tento týden čekají ranní mrazy, které budou vzhledem k dosavadnímu spíše teplejšímu průběhu zimní sezony nezvykle tuhé. Teploty budou padat k –7 stupňům, ve středu ráno při vyjasnění klesnou dokonce až k –10. Celý týden by měl být ve znamení nízké inverzní oblačnosti, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 20. 1. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pondělí bude ve znamení velmi vysokého tlaku. Západ a střed Evropy je pod vlivem mohutné oblasti vysokého tlaku vzduchu pojmenované Ekart, která má střed na Velkou Británií a přináší vysoký tlak vzduchu i k nám.

„V pondělí ráno byl tlak nejvyšší v Chebu, a to 1049 HPa, dopoledne bude ještě stoupat. Nejnižší tlak je na Moravě a ve Slezsku, kde je 1043,1 HPa. Průměrný tlak v ČR za rok je přitom 1013 HPa,“ uvedla Honsová. „Když je vysoký tlak, cítíme se dobře, lidé meteosenzitivní, kteří mají nízký tlak, by měli být dobře koncentrovaní a podávat dobré výkony,“ přiblížila vliv atmosférického tlaku.

V současnosti se do Česka dostává teplé jihozápadní proudění kolem zmíněné oblasti vysokého tlaku. Zpočátku dne bude ještě oblačno, postupně z Vysočiny zmizí přeháňky, bude ubývat oblačnosti na polojasno a večer až na skoro jasno. Nejvyšší teploty vystoupí na 0 až 4 stupně Celsia.

V úterý ráno bude velmi chladno, teploty klesnou na –3 až –7 stupňů, při celonočním vyjasnění mohou i v nížinách teploty spadnout až k –9. „To se ale týká nejvýše 10 procent území,“ upozornila Honsová. Po ránu se místy bude vyskytovat mrznoucí mlha. Přes den bude zataženo nízkou inverzní oblačností a mlhavo. Nejvyšší teploty pod nízkou oblačností budou mezi –2 až 2 stupni, pod slunečnou oblohou vystoupí až na 5 stupňů. Na horách budou teploty kolem 1 stupně, na Šumavě vystoupí až na 4 stupně Celsia.

Ve středu ráno až –10

Ve středu naruší inverzní charakter počasí studená fronta od severu. Zpočátku bude mlhavo, ojediněle jasno nebo polojasno. Postupně bude docházet k přibývání frontální oblačnosti. Na severu mohou být srážky sněhové nebo mrznoucí. Ráno bude opět velmi studené s teplotami mezi –3 až –7 stupni, při celonočním vyjasnění se ochladí až na –10 stupňů. Maxima zůstanou po celý den kolem nuly, při zmenšené oblačnosti zejména na jihu vystoupí na 1 až 5 stupňů Celsia.

Ve čtvrtek se bude inverze upevňovat. Panovat budou mrznoucí mlhy a nízká inverzní oblačnost, nad kterou se bude nacházet ještě vysoká frontální oblačnost, z níž může ojediněle vypadávat slabé sněžení. Během dne předpověď očekává zejména na horách ubývání frontální oblačnosti až na polojasno. „V nížinách se polojasné oblohy dočkáme pouze ojediněle,“ upozornila Honsová. Velká oblačnost zůstane na obloze po celou noc. Ráno se ochladí na –2 až –6 stupňů, odpoledne můžeme počítat s teplotami mezi –1 až 3 stupni Celsia.

Sněžit příliš nebude, ale v noci může přituhnout

Počasí

V pátek bude zataženo nízkou inverzní oblačností a mlhavo, po ránu budou mlhy mrznout. Na horách bude polojasno nebo skoro jasno, v nížinách jen ojediněle. Od západu bude přibývat frontální oblačnosti. Ráno opět sevře mráz mezi –3 až –7 stupni, při vyjasnění až –9 stupňů. Odpoledne se budou teploty při nízké oblačnosti pohybovat kolem nuly, při slunečné obloze vystoupí až na 5 stupňů, ale to bude opět jen ojediněle.

V sobotu bude zataženo až oblačno, srážky budou smíšené, mrznoucí, zpočátku dne přechodně i sněhové. Ranní teploty klesnou na –1 až –5 stupňů, odpolední vystoupí na 1 až 5 nad nulou.

V neděli bude oblačno až zataženo, srážky už budou jen dešťové, ojediněle mrznoucí. Teploty půjdou nahoru, ranní se budou držet mezi 2 až –2 stupni, maxima vyšplhají na 4 až 8 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám