Hlavní obsah

Po studené frontě se na víkend vyčasí

Nadcházející víkend nabídne slunečné počasí s teplotami kolem 25 °C. V příštím týdnu by měl na naše území pronikat velmi teplý vzduch od jihozápadu, což povede k výraznému nárůstu teplot, které budou atakovat až 35 °C. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.7. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Po tropické noci ze středy na čtvrtek, kdy například v Kopistech na Ústecku neklesla teplota pod hranici 20 °C, ovlivní přes den počasí vlnící se studená fronta. Polojasné počasí nahradí od severozápadu přibývající oblačnost a odpoledne dorazí i bouřky, které zejména na východě republiky mohou být i silnější. Odpolední maxima se dostanou na 28 až 32, na jihu Moravy až 33 °C.

Foto: ČTK/AP

Británii sužují vedra. Lemur Vari červený se chladí v místní zoo zmrzlou mňamkou.

FOTO: ČTK/AP

Páteční den bude převážně slunečný, ale pronikne k nám chladnější vzduch od severozápadu, takže budeme skloňovat ochlazení. Bude skoro jasno až polojasno, během odpoledne se může na horách tvořit kupovitá oblačnost. Odpolední teploty se dostanou na 21 až 25 °C,“ popsala Honsová.

V sobotu i v neděli bude převládat polojasno či jasno s ranními teplotami mezi 12 a 8 °C. Přes den se v sobotu maxima vyšplhají na 22 až 26 °C a srážky se mohou objevit pouze na horách při přechodně zvětšené oblačnosti.

V neděli by měl být interval odpoledních teplot 21 až 25 °C, přičemž na severu a západě může být chladněji.

V pondělí zůstanou ranní minima na víkendových hodnotách. Denní teploty nicméně zamíří k 25 až 29 °C.

Nárůst teplot bude pokračovat i v dalších dnech. V úterý se maxima při jasné obloze dostanou na 29 až 33 °C, přičemž ráno se budou hodnoty pohybovat mezi 14 a 10 °C.

Ve středu ráno se rtuť podívá nejčastěji na 17 až 13 °C, přes den by díky jasnému počasí mělo být mezi 31 a 35 °C.

Satelitní snímky odhalují pražské tepelné ostrovy

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám