Hlavní obsah

Oteplení dlouho nevydrží, rána v příštím týdnu budou mrazivá

Po krátkém oteplení se v dalších dnech i příštím týdnu vrátí zimní charakter počasí, který doprovodí občasné sněžení či přeháňky. Zejména rána budou mrazivá a v polovině příštího týdne by mohla rtuť teploměru klesat až k –10 °C, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální panoramatické záběry 2.12. 2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Středeční start meteorologické zimy byl v horských oblastech ukázkový – na vrcholcích Šumavy leží až 60 centimetrů sněhu, v Krkonoších až 40 centimetrů. Zato do nížin přinesl 1. prosinec oblevu – středeční odpolední teploty stoupaly i přes 8 °C,“ připomněla Honsová.

Obleva však podle ní nevydrží dlouho a ve čtvrtek přejde přes naše území studená fronta, díky níž se sněhové přeháňky budou namísto pouhého deště vyskytovat i v nižších polohách. Odpolední teploty se dostanou na 2 až 6 °C.

V pátek bude převážně oblačno až polojasno, pouze ojediněle se objeví přeháňky. Ranní minima klesnou na –2 až –6 °C, odpolední se dostanou na   –1 až 3 °C.

V sobotu bude zpočátku dne oblačno až polojasno, postupně od západu až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách déšť,“ shrnula Honsová s tím, že ráno se minima dostanou na –1 až –5 °C,  přes den teploty vystoupají na 0 až 4 °C.

V neděli by mělo být oblačnosti více. Převládat bude oblačno až zataženo  s občasným sněžením či přeháňkami. V nížinách může i pršet. Ráno teploty klesnou na 1 až –3 °C, přes den se dostanou opět na 0 až 4 °C.

Oblačno až zataženo s přeháňkami, které budou v nížinách dešťové, bude převládat i v pondělí. Ranní minima zůstanou mezi 0 a –4 °C, nejvyšší denní se dostanou na –1 až 3 °C.

Po chumelenicích opět přijde oteplení

Počasí

Úterní ráno již bude o poznání chladnější. Teploty budou klesat k –3 až –7 °C, přičemž i nadále bude oblačno až zataženo s občasným sněžením či přeháňkami. Přes den se teploty budou pohybovat kolem 0 a zůstanou v intervalu –2 až 2 °C.

Stejné počasí by mělo převládat i ve středu. Ráno teploty budou klesat k –3 až –7, ojediněle i k –10 °C. Přes den zůstanou mezi –2 a 2 °C.

Foto: Woitas Jan, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám