Hlavní obsah

Na Šumavě bylo 15 stupňů

V Česku ve středu padaly teplotní rekordy. Meteorologové je zaznamenali na 15 stanicích, které měří déle než 30 let. Největší teplo bylo na Šumavě. Na Churáňově meteorologové naměřili 14,8 stupně Celsia, na Horské Kvildě 14,6 stupně. Zatímco na Šumavě panovalo díky slunečním paprskům jaro, na velké části Moravy a v jižních Čechách byly teploty pod nulou. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav na webu a Facebooku.

Foto: ČHMÚ/Infomet.cz

Teploty vzduchu 15. ledna ve 13 hodin SEČ

Článek

Na pět až deset stupňů teploty vystoupaly na Šumavě, Jesenicku, ve Frýdlantském výběžku a na západě Karlovarského a Plzeňského kraje. Výjimečně teploty dosáhly i 13 až 14 stupňů. V Hejnicích v severních Čechách meteorologové naměřili 13,9 stupně, což byl teplotní rekord.

Rekordy padly kromě Churáňova, Horské Kvildy a Hejnic také v Železné Rudě, Karlově Studánce, v Chebu nebo Aši.

Naopak na velké části Moravy a místy i v jižních Čechách zůstalo po celý den zataženo nízkou oblačností a teploty byly pod nulou. V Nedvězí na Svitavsku teplota klesla čtyři stupně pod nulu.

Rekordy přepisovaly teploty i před Vánocemi nebo po Novém roce. Druhý den letošního roku padly rekordy na 20 stanicích, v Hejnicích bylo 13,5 stupně. Celý loňský rok byl mimořádně teplý a s průměrnou teplotou 9,5 stupně skončil jako druhý nejteplejší od roku 1961. Nejteplejší zůstal rok 2018.

Většina měsíců loňského roku byla nadprůměrně teplá. Normální teplotu měly leden a září, pod normálem byl pouze květen. Prosinec byl podle informací meteorologů z tohoto týdne sedmý nejteplejší.

Katastrofa na horách. V teplém týdnu sníh odtaje a nový nepřipadne

Počasí

Lednové počasí zatím místo bruslení na zamrzlých rybnících vybízí podle meteorologů spíše k plavání. Nejteplejší voda je ve velkých a hlubokých přehradách.

Na Slapech naměřili teplotu vody sedm stupňů Celsia, v Orlíku šest stupňů, přehrady Kamýk nad Vltavou a Vranov nad Dyjí mají pět stupňů Celsia. Hracholusky a Nechranice hlásí čtyři stupně, přehrada v Jablonci nad Nisou, Seč u Chrudimi a Letovice tři stupně. Na nule pak je voda v horské přehradě Bedřichov v Jizerských horách a v přehradě Labská ve Špindlerově Mlýně.

Teplota vody v řekách má většinou dva až pět stupňů, některé menší toky v horách mají teplotu od nuly do dvou stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám