Hlavní obsah

Na Pardubicku hrozí extrémní nebezpečí záplav, varovali meteorologové

Okresy Chrudim, Pardubice a Moravská Třebová sužuje vytrvalý déšť, v jehož důsledku hrozí extrémní nebezpečí záplav. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: HZS OK/Twitter

Zvýšená hladina toků v Olomouckém kraji

Článek

Toky v povodí Novohradky, Dolní Chrudimky a Jevíčky dosáhly už nejvyššího, třetího stupně povodňové aktivity (SPA). Druhého stupně SPA mohou dosáhnout i řeky, které odvodňují Jeseníky a Orlické hory.

Týden začne deštivě, pak přijdou tropy

Domácí

Upozornění na nejvyšší nebezpečí povodní platí pro Chrudimsko a Pardubicko do úterního poledne, v okrese Moravská Třebová do úterního odpoledne. Podle meteorologů voda může zatopit níže položená místa a silnice, v podmáčených oblastech hrozí také pády stromů.

Z břehů se může vlivem deště vylévat do úterního poledne také voda z řek na severu Královéhradeckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje a na jihu Pardubického kraje a východě Vysočiny.

Kvůli doznávajícím srážkám se na první, případně druhý povodňový stupeň dostanou i řeky odvodňující východ Šumavy a Novohradské hory, uvedli meteorologové. Ve východní části Česka má podle nich vydatně pršet do úterního odpoledne, později odpoledne by měl déšť od západu ustávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám