Hlavní obsah

Na Německo se valí sníh, dorazí i do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Německo se žene masivní sněžení, předpovídá německá meteorologická služba (DWD). Teploty v některých oblastech klesnou až k minus devíti stupňům Celsia. V Alpách by mělo během úterý nasněžit 40 centimetrů a sněžení by se mělo přesunout do nižších poloh kolem 400 metrů nad mořem. Na sníh se musí připravit i Česko.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.10.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Do Německa a Česka začne proudit ledový polární vzduch, který přinese nejen první mrazíky a v horských oblastech větší mrazy, ale především první sněžení.

První sněhové vločky se objeví už v noci na úterý, největší sněhová nadílka přijde během úterý. V Německu napadne v oblastech nad 1000 metrů nad mořem až 40 centimetrů sněhu. Sněžení se postupně přesune do nižších poloh.

Například v oblastech nad 600 metrů nad mořem, kde leží město Kempten, či 400 metrů, kde se nachází Rosenheim. Na první sněžení se musí připravit také obyvatelé Mnichova, sněhová pokrývka se ale nevytvoří, sníh bude postupně odtávat.

Na Sněžce napadl první sníh nadcházející zimy

Domácí

Podobný vývoj počasí předpovídají meteorologové také pro Českou republiku. Už během noci na úterý se na vrcholcích hor objeví první sněhové vločky. Během úterý klesne hranice sněžení na 800 m n. m.

V noci na středu se přechodně mohou sněhové vločky dostat do nadmořské výšky 600 m nad mořem.

Ve středu po ránu bude sněhová pokrývka ležet v Krkonoších. Během středy se bude hranice sněžení pohybovat na 800 metrech, ve čtvrtek se zvedne na 900 m nad mořem.

Později by se mělo oteplovat a další tři týdny by podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu měly být teplotně i srážkově na hodnotách obvyklých pro toto období.

Opatrní by měli být řidiči, na českých silnicích totiž především ve čtvrtek hrozí náledí, teploty budou klesat až k minus jednomu stupni Celsia. Starosti jim budou dělat také mrznoucí mlhy.

Chladné léto prospělo borůvkám i houbám

Domácí

„Letošní sněžení na horách má ale zpoždění,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Podle statistik se první sněhové vločky na horách vyskytují už na přelomu září a října. Například v roce 1996 byla první sněhová pokrývka na Labské boudě už 14. září nebo na Lysé hoře už 9. září 1971.

„Do středních nadmořských výšek se první sněhové vločky ‚podívají' většinou počátkem listopadu, do nížin se dostanou až koncem listopadu,“ dodala Honsová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám