Hlavní obsah

Na horách ještě může sněžit, jinak ale meteorologové chladné počasí neočekávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé počasí bude pokračovat i v následujících týdnech. Podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se budou střídat pouze teplotně průměrné a nadprůměrné dny. Z hlediska srážek bude nejbohatší nadcházející týden, nicméně na horách by měl sníh přibývat minimálně ještě další týden.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na našem území pokračuje už dlouhou dobu velmi teplé počasí (narušené jenom krátkodobými vpády chladnějšího vzduchu) a ani výhled na nejbližší týdny neočekává zásadní zlom v tomto trendu,” uvedli meteorologové k období od 24. února do 22. března.

Vítr v neděli bude mít rychlost až 110 km/h, přidá se déšť

Počasí

„V jednotlivých týdnech předpovědního období očekáváme střídání teplotně průměrných a teplotně nadprůměrných dní,” konstatuje výhled.

Nadcházející týden od 24. února začne teplou a větrnou epizodou, po níž se krátce ochladí, aby se v závěru týdne teploty šplhaly opět vysoko nad hranici 10 stupňů Celsia.

Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období jako celek průměrné. Nejvíce srážek by mělo spadnout v příštím týdnu, nejméně ve třetím týdnu od 9. do 15. března.

Kvůli teplému počasí nelze očekávat, že by se v nižších a středních polohách mohl dlouhodoběji objevit sníh.

Letošní rok bude zřejmě rekordně teplý, hlásí NOAA

Věda a školy

„Naopak na horách, zejména ve vyšších horských polohách, je vysoká pravděpodobnost zvyšování sněhové pokrývky alespoň v první polovině předpovědního období,” uvedli meteorologové.

Průměrná teplota v tomto období je 2,7 stupně Celsia a srážkové úhrny kolísají mezi 27 a 57 milimetry.

Reklama

Výběr článků

Načítám