Hlavní obsah

Na hezké počasí zapomeňme. Přijde ochlazení, déšť a vítr

Teplé počasí v Česku ukončí přechod studené fronty, která se začne přes naše území přesouvat v úterý. Před ní budou ještě odpolední maxima šplhat až k 24 stupňům Celsia, ve středu už bude o 10 stupňů méně, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4.10. 2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pondělní polojasno či skoro jasno vystřídá na západě oblačno až zataženo místy s přeháňkami. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 19 a 23 stupni Celsia.

V úterý bude polojasno, na západě lze očekávat opět více oblačnosti spolu s přeháňkami, ojediněle i bouřkami.

Ranní minima mezi 14 a 10 stupni mohou ojediněle doprovodit mlhy nebo nízká oblačnost. Odpolední maxima se dostanou na 20 až 24 stupňů, na západě to však bude pouze kolem 16 stupňů Celsia.

Citelný bude v úterý také vítr. „Na východě území bude výrazně zesilovat – na vrcholcích Jeseníků až na rychlost vichřice, tj. 110 kilometrů v hodině, v Beskydech a Krkonoších na 90 kilometrů v hodině. V nižších polohách na východě území může dosahovat v nárazech až 70 kilometrů v hodině a slábnout bude až během druhé poloviny noci na středu,” doplnila Honsová.

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Platí pro východní polovinu České republiky.

Meteorologové varují před silným větrem

Počasí

Ve středu se naplno projeví ochlazení. Převažovat bude oblačno až zataženo s občasným deštěm či přeháňkami a ojediněle rovněž ranními mlhami. Ranní minima klesnou na 12 až 8 stupňů, přes den se dostanou na 11 až 15 stupňů.

Oblačné počasí s občasnými přeháňkami či deštěm vydrží i ve čtvrtek. Ranní minima klesnou na 9 až 5, odpoledne, kdy by mělo být oblačnosti i přeháněk méně, by měly teploty vystoupat na 12 až 16 stupňů.

Větrno a bouřky, ale teplo slibují meteorologové po celý říjen

Domácí

Více oblačnosti bude zpočátku dne i v pátek. Nejčastěji tak bude oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami a ráno rovněž ojediněle s mlhami či nízkou oblačností.

Minima klesnou na 9 až 5 stupňů, odpoledne, kdy již bude převažovat oblačno až polojasno, vystoupají na 12 až 16 stupňů.

Po oba víkendové dny by mělo převažovat polojasno až oblačno, pouze ojediněle s přeháňkami. Ráno teploty klesnou na 7 až 3 °C, odpoledne však budou stoupat na 12 až 16 °C. V neděli by mělo být oblačnosti méně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám