Hlavní obsah

Meteorologové varují před sněžením a větrem

Před silným větrem a sněžením varují meteorologové na většině území republiky. Výstraha platí od středečního odpoledne až do čtvrtečního večera.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sněžení a prudký nárazový vítr na Vysočině

Článek

Nízký stupeň nebezpečí platí pro kraj Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihočeský, pro Prahu, střední Čechy a celou Vysočinu a také pro severní část Karlovarského a Jihomoravského kraje a severozápad Olomouckého a Moravskoslezského.

Ochlazení přijde na území Česka během středečního odpoledne. Od severozápadu očekávají meteorologové přibývání frontální oblačnosti a na západě a severu místy sněžení, pod 400 m i déšť se sněhem.

Nejvyšší teploty se budou během středy pohybovat mezi –1 až 3 °C, při déle trvajícím slunečním svitu ojediněle vystoupí až k 6 °C, v 1000 m na horách kolem –2 °C, na Šumavě kolem 3 °C.

Slabý jižní až jihozápadní vítr začne večer v Čechách zesilovat.

Během noci na čtvrtek se na většině území od severozápadu začne objevovat sněžení nebo sněhové přeháňky, pod 400 metrů i srážky smíšené.

Nejnižší teploty –2 až 2 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru až –5 °C.

Jihozápadní vítr zesílí na čerstvý, později západní vítr 4 až 9 m/s (14 až 32 km/h), místy s nárazy kolem 15 m/s (54 km/h), bude k ránu dále zesilovat. Od vyšších poloh se mohou místy vytvářet sněhové jazyky, varují meteorologové.

Na Moravě po většinu noci bude vát místy jen slabý vítr do 4 m/s.

Přes den ve čtvrtek pak meteorologové očekávají proměnlivou oblačnost s četnými sněhovými přeháňkami, zpočátku pod 400 metrů mohou být ještě i smíšené. Večer začne sněžení i oblačnost ubývat.

Nejvyšší teploty během zítřka dosáhnou –1 až 3 °C, na jihovýchodě až 5 °C, v 1000 m na horách kolem –4 °C.

Čerstvý západní, postupně severozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h), bude večer částečně slábnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám