Hlavní obsah

Meteorologové varují před mrazem

Aktualizováno

Nízké teploty v úterý a ve středu mohou poškodit ovocné stromy či zeleninu, varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha platí od noci na úterý do středečního rána. Ochladí se v důsledku přechodu studené fronty, v souvislosti s ní meteorologové už dříve varovali před silnými bouřkami, které se mohou dostavit v pondělí.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13.4. 2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Očekává se mráz, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a kvetoucí ovocné stromy,“ uvedli meteorologové. Výstraha před mrazy platí pro celé území České republiky.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před mrazy, které mohou poškodit vegetaci

V noci na úterý mohou teploty podle Dagmar Honsové z Meteopressu klesat ojediněle až k -3 stupňům Celsia, v noci na středu až k -4. Mírně pod nulu by se teploty mohly dostat i v noci na čtvrtek.

„Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce). Použít lze i protimrazové svíce,“ doporučili meteorologové z ČHMÚ.

„Ve volné krajině je v souladu s obecně platnými předpisy a podle aktuální situace možné chránit vegetaci před mrazem také zapálením slámy nebo klestí,“ dodali.

Vinaři: Mrazy jsme přestáli, horší je nouzový stav

Ekonomika

Také začátkem dubna přišly mrazy nebezpečné pro vegetaci. Ovocnáři po nich uvedli, že nízké teploty zcela zničily letošní úrodu meruněk a poškodily i broskve a třešně.

Kromě výstrahy před mrazy je aktuálně v platnosti také výstraha před bouřkami, kterou ČHMÚ vydal už v neděli. Platí pro většinu území ČR od pondělních 11 do 22 hodin.

Bouřková sezona v Česku startuje. Vítr ve Zlíně poničil „koronavirový” stan

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám