Hlavní obsah

Vítr bude nejsilnější večer, hladiny řek budou stoupat, varovali meteorologové

• Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli upřesnil a rozšířil výstrahu před velmi silným větrem a vzestupem hladin řek. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až kolem 110 kilometrů v hodině. Vedle toho budou v důsledku vydatných srážek a odtávání sněhu stoupat i hladiny řek, které se mohou dostat i na druhý stupeň povodňové aktivity.

BEZ KOMENTÁŘE: Maximální nárazy větruVideo: ČHMÚ

 
Článek

Varování před velmi silným větrem vstoupí v platnost v neděli od 11 hodin v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji.

Od 15. hodiny začne varování platit na zbytku území republiky, přičemž pouze na části Jihomoravského a Zlínského kraje se vztahuje nižší stupeň varování, neboť by tam nárazy větru měly dosahovat rychlosti pouze kolem 70 kilometrů v hodině.

Na zbytku území očekávají meteorologové „silný západní, postupně severozápadní vítr s nárazy 70 až 110 kilometrů v hodině”. Nejsilněji by mělo foukat večer při přechodu studené fronty.

Na horách by lidé měli zvážit hřebenové túry, neboť například na Sněžce meteorologové očekávají, že poryvy větru mohou dosahovat i rychlosti kolem 120 kilometrů v hodině.

Na horách ještě může sněžit, jinak ale meteorologové chladné počasí neočekávají

Počasí

Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Meteorologové očekávají po zkušenostech z nedávného přechodu tlakové níže Sabine i možné přerušení elektrického vedení.

Srážky a rychlé tání sněhu

Vedle toho mohou kvůli srážkám a odtávání sněhu stoupat hladiny na tocích odvodňujících horské oblasti, kde místy může dojít k překročení druhého stupně povodňové aktivity.

Varování na povodňovou pohotovost platí od 18 hodin v Plzeňském kraji. V částech Jihočeského, Plzeňského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje platí povodňová bdělost.

Hladiny by měly začít klesat v průběhu pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám