Hlavní obsah

Listopad bude spíš teplejší, v noci ale už přituhne

Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné až mírně nadprůměrné, v noci se ale už bude ochlazovat k nule. Srážek bude spíše méně. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Teplotní trend z posledních tří týdnů, kdy se průměrné týdenní teploty pohybovaly na rozhraní normálních a nadnormálních hodnot, bude v podstatě pokračovat i v následujících třech až čtyřech týdnech. S pokračujícím podzimem budou průměrné teploty i nadále zvolna klesat,” uvedli meteorologové.

Ve zbytku listopadu by průměr nejvyšších teplot měl dosáhnout zhruba sedmi stupňů Celsia. Během prvního prosincového týdne pak podle výhledu ČHMÚ klesne zhruba na pět stupňů. „Teplotní průměry nejnižších nočních teplot se již budou pohybovat převážně kolem nuly,” dodali meteorologové.

Letošní zima by měla být tužší než loňská

Domácí

Výhled se týká období od 9. listopadu do 5. prosince, i tento víkend ale bude mít podobný ráz. V sobotu má být jasno, místy, postupně jen ojediněle nízká oblačnost nebo mlhy, které ráno mohou i mrznout. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 9 až 13 stupňů Celsia, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti ale může být jen kolem 6 stupňů.

V neděli pak bude zataženo nízkou oblačností a opět lze čekat i mlhy, ráno i mrznoucí. Noční teploty lesnou na 4 až 0 stupňů, v Čechách při déletrvajícím vyjasnění až k -3 stupňům. Přes den bude 2 až 6 stupňů, při slunečném počasí kolem 10 stupňů.

Kardiolog Petr Widimský: Nejrizikovější je pro srdce chladné počasí

Styl

Dlouhodobý teplotní průměr v období od 9. listopadu do 6. prosince je v Česku 1,7 stupně Celsia. Nejteplejší byl v tomto časovém úseku rok 2006, kdy se průměr vyšplhal na 6,9 stupně. Naopak v roce 1998 klesl na minus 2,6 stupně Celsia.

Srážkově by měly být první dva týdny dlouhodobé předpovědi podprůměrné, přelom listopadu a prosince pak má být srážkově průměrný. Dlouhodobě je v Česku průměrný úhrn srážek v nadcházejícím období 41 milimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám