Hlavní obsah

Letošní rok byl nejdeštivější za posledních 10 let

V letošním roce spadlo nejvíce srážek za posledních deset let, zbytek prosince už na tom nic nezmění, uvedl meteorolog Martin Štros ze serveru meteocentrum.cz. Od začátku roku do konce listopadu podle něj v Česku spadlo 735 milimetrů srážek, přičemž normál pro celý rok činí 686 milimetrů. Ten byl překonán v průběhu října.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Extrémně srážkově nadprůměrné měsíce byly letos zejména únor, červen a říjen. Naopak velice suché byly leden, duben a listopad.

„Vyšší úhrn srážek jsme naměřili naposledy v roce 2010, kdy šlo o 867 milimetrů. Tato hodnota překonána letos určitě nebude, chybějících 132 mm za prosinec v žádném případě nespadne, i s ohledem na výhled na další dva týdny,” uvedl Štros.

V posledních letech byly srážky v Česku převážně podprůměrné, suchý byl zejména rok 2018, kdy spadlo za celý rok 522 milimetrů. V Česku se tehdy v kombinaci s vysokými teplotami rozhostilo velké sucho, které pokračovalo i v roce 2019 a následně se podle meteorologa projevilo i letos na jaře, především v dubnu. Dlouhodobý nedostatek srážek způsobil velký pokles podzemních vod a objevovala se varování, že mohou přijít problémy s nedostatkem vody.

Zásahovka vzala v noci útokem budějovický bar

Krimi

Situaci ale podle Štrose zachránily následné vydatné deště, nejdůležitější byly srážky v červnu. K zažehnání sucha přispěly i teploty, které byly v létě mírnější než v předchozích letech, dodal.

Z dlouhodobého pohledu podle něj srážek v Česku nijak neubývá, minulé suché roky představují spíše náhodu. Problém se suchem se však přesto zvětšuje. „Je způsoben vyššími teplotami, které vedou k tomu, že se více vody vypaří a vegetace je také žíznivější než dříve. Dalším faktorem, který se děje v důsledku vyšších teplot, je postupný úbytek sněhu, kdy zimní srážky většinou rychle odtečou a nezůstávají ve formě sněhu déle v krajině,” uzavřel meteorolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám