Hlavní obsah

Kvůli suchu hrozí požáry, varují meteorologové

– Praha

Kvůli suchu bude ve středu a čtvrtek v části Česka vyšší riziko vzniku požárů. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha se týká hlavně severozápadu a středu Čech. Už v předchozích týdnech hasiči zasahovali při několika rozsáhlých požárech lesů a trávy.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto.

Článek

Výstraha před požáry platí po celou středu i čtvrtek pro Prahu a Ústecký kraj, většinu Středočeského kraje a také západní části Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Nejvyšší riziko šíření požárů bude podle meteorologů ve čtvrtek během dne, kdy se mohou objevit silnější nárazy větru.

„Doporučujeme nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,” uvádí ČHMÚ.

Zemědělce zneklidňuje sucho. Mapa ukazuje, kde je situace nejhorší

Domácí

V poslední době museli hasiči zasahovat při několika rozsáhlých lesních požárech. Třeba v pondělí hořel u Jedlové na Děčínsku zhruba hektar lesa. Byl kvůli tomu vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř.

Ve druhé polovině dubna hasili například požár louky a lesního porostu o ploše asi 15 hektarů pod vrcholem Slunečná na Bruntálsku nebo požár zhruba 20 hektarů trávy a mladého lesa u obce Slapsko na Táborsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám