Hlavní obsah

Třicítky vydrží ještě týden

Novinky, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý srpnový týden bude opět horký, do konce prázdin teploty vydrží podle očekávání meteorologů lehce nad průměrem. Teplo by mělo vydržet i v prvním zářijovém týdnu, kdy se školáci vrátí často až po půlroční covidové pauze opět do školních lavic.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Článek

Meteorologové předpokládají, že období od 10. srpna do 6. září 2020 bude teplotně nadprůměrné až průměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dlouhodobý průměr denních i nočních teplot pro toto období je 16,4 °C.

Příští týden mají ještě teploty vydržet převážně nad dlouhodobým průměrem.

Minimální noční teploty se budou pohybovat většinou kolem 16 °C. Maximální denní teploty budou zpočátku kolem 30 °C, jen zvolna budou klesat, na konci týdne očekáváme kolem 26 °C.

Další týdny do konce měsíce by měly zůstat v dlouhodobém průměru. Nejnižší noční typloty se budou pohybovat kolem 12 °C a nejvyšší denní okolo 24°C. Pršet by mělo spíše méně, týdenní úhrny srážek se mají pohybovat většinou v intervalu 10 až 20 mm na metr čtvereční.

Relativně teplý by měl být i začátek školního roku, teploty by podle výhledu ČHMÚ měly přes den dosahovat přes dvacet stupňů, noční pak klesnou k dvanácti.

Extrémní sucha se budou vracet, varuje klimatolog

Domácí

Po uplynulém, relativně deštivém týdnu očekávají meteorologové naopak relativně sušší období, převládat mají srážky hlavně lokálního charakteru (přeháňky a bouřky), což povede k větším regionálním rozdílům v celkovém měsíčním úhrnu.

Dlouhodobý průměr srážek v období od 10. srpna do 6. září je 62 mm, nejsušší byl v tuto dobu rok 1953, kdy napršelo dohromady jen 15 mm srážek, naopak nejdeštivější srpen a začátek září byl před 25 lety, kdy napršelo za stejné období 118 mm.

V roce 1978 zažili obyvatelé Česka průměrně nejchladnější srpne s průměrem teplot jen 13,3 °C, před dvěma lety byl naopak průměr nejvyšších denních a nejnižších nočních teplot téměř 19 stupňů (18,7 °C)

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám