Hlavní obsah

Jarní přísliby zchladí vichřice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zimní období nadprůměrné teploty z minulého týdne budou pokračovat i nadále. Ve čtvrtek by mělo být až 15 stupňů Celsia. Pocitovou teplotu však ovlivní silný studený vítr. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.2. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pondělí bude nejslunečnějším dnem celého nadcházejícího týdne. „Odpolední teploty budou výrazně nadprůměrné – teploměr ukáže nejčastěji 4 až 10 °C –, ale ráno bylo studené – na Rokytské slati na Šumavě teplota klesla k –19 °C, v Prostějově bylo v 6 hod –7,4 °C,“ uvedla Honsová.

Zároveň však v pondělí čekejme větrno, foukat bude čerstvý jižní až jihovýchodní vítr s nárazy kolem 55 km/h, na horách až 90 km/h. Na západě území bude vítr slabý.

V úterý se mohou vyskytnout srážky, zpočátku dne i mrznoucí. Více oblačnosti i srážek by mělo být v Čechách, tam má být oblačno, přechodně až zataženo, občas dešťové přeháňky nebo slabý déšť. Na východě území bude polojasno, srážky ojedinělé. Večer má oblačnosti ubývat a srážky mají ustávat. Teploty budou opět poměrně vysoké, nejčastěji mezi 4 a 10 stupni Celsia.

Středeční počasí ovlivní teplá fronta, bude zataženo, od západu s deštěm, zpočátku nad 700 metrů sněžení, postupně déšť i na horách. Tam se vyskytne i čerstvý až silný vítr. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 3 a –1 stupněm Celsia, denní mezi 6 a 10 stupni.

Německo zasáhne orkán, vítr bude řádit i v Česku

Počasí

Už ve středu se však musíme připravit na větrné počasí.

„Už během středy bude opět zesilovat vítr i v nižších polohách – v nárazech bude dosahovat i v nížinách rychlosti až 60 km/h –, nejsilnější vítr ale očekáváme během čtvrtka – to se musíme připravit na vichřici, i v nižších polohách budou nárazy dosahovat rychlosti 70 km/h, někde až kolem 90 km/h, na horách kolem 110 km/h a i konec týdne bude větrný,“ uvedla Honsová.

Čtvrtek má být nicméně nejteplejším dnem týdne, má být zataženo s deštěm. Odpoledne bude oblačné, místy s deštěm, na vrcholcích hor se sněžením. Ranní teploty budou mezi 8 a 4 stupni, denní mezi 9 a 13, na jižní Moravě až 15 stupňů Celsia.

Pátek bude oblačný až zatažený, místy s deštěm či přeháňkami, od vyšších poloh sněhovými. Ranní teploty se budou pohybovat v intervalu mezi 2 a –2 stupni Celsia, denní mezi 4 a 8 stupni.

Nadcházející víkend by měl být oblačný až zatažený s deštěm či přeháňkami a s ranními teplotami kolem nuly, odpolední maxima nepřesáhnou 8 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám