Hlavní obsah

Hrozí velmi silné bouřky, varují meteorologové

Aktualizováno

V noci z pondělí na úterý hrozí v části České republiky velmi silné bouřky. V západní polovině území se mohou vyskytnout již v průběhu pondělního odpoledne.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27.6. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výstraha před silnými bouřkami platí pro Prahu, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a části Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Královéhradeckého a Pardubického kraje a rovněž pro některé oblasti Vysočiny od pondělních 16 hodin do úterního rána.

Mohou být doprovázeny přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů, poryvy větru kolem 70 kilometrů v hodině a krupobitím. Menší toky se mohou rozvodnit na úroveň 1. stupně povodňové aktivity.

Týden poznamenají tropy a bouřky

Počasí

Od 20 hodin vstoupí v platnost výstraha před velmi silnými bouřkami. Ta se týká částí Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje, přičemž bouřky mohou být doprovázeny srážkovými úhrny kolem 50 kilometrů v hodině, většími kroupami či poryvy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině. I tato výstraha vyprší v úterý ráno.

Pro jih Čech platí zesílené varování v krátké době podruhé. Už o víkendu se tam blýskalo a silně pršelo.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ve Strakonicích byla kvůli dešti v pátek zatopená hlavní silnice za kruhovým objezdem od Českých Budějovic.

Meteorologové v pondělí rovněž upravili výstrahu před vysokými teplotami. Pro Prahu a části Středočeského, Ústeckého a Libereckého kraje mohou v pondělí odpoledne překročit 34 °C.

Na většině území republiky s výjimkou příhraničních hor a Vysočiny platí mírnější stupeň varování před vysokými teplotami.

Na východě pak stále zůstává v platnosti i varování před nebezpečím vzniku požárů.

Únětický potok u Prahy se vylil z břehů

Domácí
Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám