Hlavní obsah

Hrozí silné sněžení a povodně, varují meteorologové

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek dopoledne varoval před silným sněžením, které se týká západní části Čech. V Jihočeském a Plzeňském kraji na některých řekách pak platí výstraha před vzestupem hladin.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zasněžená silnice na Mělnicku

Článek

Výstraha před silným sněžením platí od pátečních 18 hodin do sobotních šesti hodin ráno. Řidiči a chodci by měli být pozorní v okrese Rakovník ve Středočeském kraji, na Plzeňsku a Karlovarsku.

„Komunikace mohou být nesjízdné. Doporučuje se vzít v úvahu možnost náhlého poklesu dohlednosti a náhlé tvorby sněhové pokrývky, přizpůsobit tomu rychlost jízdy,” uvádí ČHMÚ v hlášení.

Do sobotního rána by na Plzeňsku, Karlovarsku a Ústecku mohlo napadnout sedm až patnáct centimetrů nového sněhu, varují meteorologové. „Očekávají se komplikace při chůzi venku, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,” uvedli.

První (nejnižší) stupeň povodňové aktivity na některých tocích pak platí do sobotního poledne. Zvedat se mohou hladiny některých řek v jižních Čechách v okolí Prachatic, Strakonic a Vimperku, ale také okolo Horažďovic a Sušice na Plzeňsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám