Hlavní obsah

Bouřky se prohnaly Vysočinou a jižní Moravou, bez proudu je několik tisíc domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polámané stromy a větve, které blokovaly provoz na silnicích i železnici, zůstávaly za silnými bouřkami, které se v pondělí odpoledne prohaly Vysočinou a zamířily na jižní Moravu. Tam měli hasiči mezi 17.00 a 19.00 více než tři desítky výjezdů. V Břeclavi silný vítr utrhl část střechy na bytovém domě.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13.6. 2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Po odpoledních bouřkách se ocitlo bez proudu několik tisíc domácností. Okolo 20:00 to bylo zhruba 3700 míst, nejvíc na Jihlavsku a Břeclavsku.

Nejvíc problémů řešili hasiči na Břeclavsku a Znojemsku. „Nejčastěji jsme zasahovali u spadených stromů,” uvedl mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Na Břeclavsku vyjížděli za hodinu a půl k 18 případům, na Znojemsku k 11, dva problémy byly na Blanensku a jeden případ v Brně.

Foto: HZS JMK

Složitý zásah čekal hasiče v Břeclavi, kde silný vítr utrhl část střechy na bytovém domě.

Polámané větve a stromy odstraňovali hasiči na Vysočině na zhrubai 50 místech, nejprve na Jihlavsku a Pelhřimovsku, pak na Třebíčsku. Vše se zatím obešlo bez zranění, uvedla po 17:00 mluvčí hasičského záchranného sboru Petra Musilová.

Kvůli stromům a větvím na silnici vyjížděli hasiči mimo jiné do Černovic a Humpolce na Pelhřimovsku nebo Hodic a Třeště na Jihlavsku.

Meteorologové na Twitteru v pondělí před 16. hodinou upozorňovali na výskyt izolované supercely v oblasti na jih od Třebíče.

Spadlý strom zastavil na Jihlavsku provoz na železnici. Mezi Třeští a Kostelcem u Jihlavy nejezdí kvůli spadlému stromu v kolejišti vlaky. Podle informací Českých drah byly odřeknuty dva spěšné vlaky.

V některých obcích na Třebíčsku napadala během krátké doby vyšší vrstva krup, teplota během bouřky výrazně poklesla.

Český hydrometeorologický ústav varoval před silnými bouřkami doprovázenými kroupami a silným větrem od pondělního rána. Výstraha se týkala především východu České republiky. Odpoledne ji meteorologové rozšířili i na západ území s tím, že se mohou vytvářet menší supercely.

Foto: chmi.cz

Výstraha před silnými bouřkami

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek, zejména s nárazy větru kolem 20 m/s (kolem 70 km/h), v menší míře s kroupami a přívalovými srážkami,“ uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování platí až do 20 hodin večer pro většinu území s výjimkou oblastí na severu a jihu Čech. Původně se výstraha týkala jen východní poloviny ČR, po poledni ji ČHMÚ rozšířil.

„Bouřky se na území Čech vyvíjí dynamičtěji, než jsme předpokládali, a na Žatecku jsme dokonce zaznamenali i štěpení (splitting), který svědčí o supercelárních bouřích. Výrazný střih větru dohromady s menší labilitou se zdá být dostatečný pro tvorbu menších supercel, a proto se s nimi patrně lokálně setkáme během odpoledne i jinde,“ napsali meteorologové na Facebooku.

Upozornili, že nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce je vhodné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ doporučili.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Bouřkové mraky nad Olomoucí, pondělí 13. června 2022

Na železničním koridoru Praha - Drážďany se v pondělí odpoledne kvůli bouři porouchalo zabezpečovací zařízení. Provoz vlaků byl přerušen v obci Hrobce na Litoměřicku, vlaky nabraly i několikahodinové zpoždění.

ČTK to řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová s tím, že technici pracují na opravě.

Provoz vlaků je veden po jedné koleji, úplně by měl být obnoven zhruba ve 22:00. Část vlaků byla podle webu Českých drah odřeknuta, týkalo se to rychlíků Labe a Krušnohor.

Hasiči k žádným nahlášeným událostem v důsledku bouře nevyjížděli. ČTK to ve 20:00 řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Meteorologové zaznamenali bouři na Litoměřicku zhruba v 15:00.

Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu ČTK informoval, že šlo o bouři menšího rozsahu, kdy nenapadlo ani deset milimetrů srážek a nepadaly při ní kroupy.

„Nejspíš zařízení poškodil zbloudilý blesk, nebo jeho indukce,” doplnil meteorolog. Podle něj se silnější bouře objevila na západě regionu.

Meteorologové upozorňovali, že nárazy větru mohou lámat větve stromů. Varovali také před kroupami a blesky.

Pondělí by mělo být nejdeštivějším dnem týdne. V úterý se vyjasní a postupně by se mělo také oteplovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám