Hlavní obsah

Do Evropy v noci vtrhnou extrémně silné bouře, proženou se ve třech vlnách

Kroupy v průměru pět centimetrů, prudké lijáky a vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti 110 km/h, přinese do Francie, Švýcarska a Německa tlaková níže Xavier, varuje německá meteorologická služba. Ve Francii a Švýcarsku udeří už v úterý navečer, poté se přesune do Německa. V Česku se projeví bouřkami ve středu odpoledne.

Foto: Windy

Předpověď předpokládaných bouřek a srážek ve středu 7. srpna v 17 hod.

Článek

Německá meteorologická služba varuje, že Německo v noci na středu postihnou tři za sebou jdoucí extrémně silně bouřky.

Ve Francii se nejsilnější bouřky očekávají na východě země. Doprovázet je budou přívalové deště s krupobitím. Podobná situace bude panovat také ve Švýcarsku.

Nejpostiženějšími oblastmi v Německu budou Bavorsko a Hesensko. Bouře doprovodí lijáky a hrozí lokální rozvodnění některých toků. Vzhledem k extrémně silnému větru se budou lámat stromy a hrozí i stržení střech.

Velmi nebezpečná situace by měla nastat na jih od Mohuče, kde se střetne chladný a horký vzduch, varují meteorologové.

Ve středu ráno budou bouře postupovat celým Německem a po celý den by mělo vytrvale pršet. Nejvíce opět na jihu, pršet by mělo ale i na pobřeží Baltského moře.

V Česku déšť

„Zvlněná studená fronta, která přináší bouřkovou oblačnost do západní Evropy, postoupí během úterního večera až na naše území a během středy bude jen pozvolna postupovat přes Česko dále k východu,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Ve středu odpoledne tak v Česku bude na většině území pršet a místy se objeví bouřky. Ojediněle budou i velmi silné, tedy doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě kolem 40 mm a nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h.

Po zbytek týdne by se mělo počasí uklidnit. Nová studená fronta by měla střední Evropu zasáhnout od západu na konci tohoto týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám