Hlavní obsah

Do Česka míří tropy, bude až 35 stupňů

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejteplejší červnový týden je tady, v jeho závěru teploty vystoupají až k 35 stupňům Celsia. Pro Novinky to uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Nový pracovní týden startuje studeným ránem – na Šumavě teploty klesaly i pod bod mrazu. Chladno ale bylo i v nižších nadmořských výškách – např. v Karlových Varech bylo v minimech 3,9 stupně Celsia, v Liberci 4,7 stupně a v Doksanech 4,5 stupně. Teploty půjdou rychle nahoru. Máme před sebou nejteplejší červnový týden, a to díky velmi teplému vzduchu od jihu, který se k nám začne postupně dostávat,“ uvedla Honsová.

Ve druhé polovině týdne budou teploty v maximech kulminovat na tropických hodnotách, teploměry zřejmě ukážou až 35 stupňů Celsia.

„Atakovat tak budeme teplotní rekordy – v tomto období bylo naposledy takto teplo v roce 2013. Obloha bude zpočátku týdne jasná až polojasná, o víkendu počasí u nás ovlivní vlnící se studená fronta, takže bude oblačnosti a srážek přibývat – poroste i vlhkost vzduchu, a tvořit se tak budou zřejmě i silné bouřky. Pozor na vysoké hodnoty UV indexu – přes poledne bychom se na přímém slunci bez ochranných prostředků, tj. pokrývky hlavy, slunečních brýlí a opalovacího krému, zdržovat neměli,“ doplnila meteoroložka.

Foto: Novinky

Tropy se dostaví v druhé polovině týdne

V pondělí bude jasno až polojasno. Odpolední teploty vystoupí na 22 až 26 stupňů Celsia, v Moravskoslezském kraji bude do 20 stupňů.

V úterý meteorologové očekávají jasno až polojasno, na severozápadě přechodně oblačno. Ranní teploty 13 až 9 stupňů. Odpolední teploty 24 až 28 stupňů.

Ve středu by mělo být jasno až polojasno, odpoledne na severovýchodě přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Ranní teploty očekávejte mezi 15 až 11 stupni. Odpolední teploty 25 až 29 stupňů.

Ve čtvrtek bude jasno až skoro jasno. Ranní teploty se budou pohybovat kolem 16 až 12 stupňů. Odpolední teploty vystoupí na 29 až 33 stupňů.

V pátek lze čekat opět jasno až polojasno, odpoledne na západě území při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 17 až 13 stupňů. Odpolední teploty 30 až 34 stupňů.

V sobotu bude polojasno až oblačno, během dne místy déšť nebo bouřky. Ranní teploty 20 až 16 stupňů. Odpolední teploty 31 až 35 stupňů Celsia.

Na neděli meteorologové předpovídají polojasno až oblačno, postupně na většině území déšť a bouřky. Ranní teploty 20 až 16 stupňů. Odpolední teploty 28 až 32 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám