Hlavní obsah

Dnešní vedro bude extrémní, hrozí zdravotní komplikace

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátek bude patřit mezi nejteplejší dny roku. Ve středních a severozápadních Čechách se teploty dostanou až k 35 stupňům Celsia. Za vysokými teplotami je příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Horko však bude trvat jen jeden den, přeruší ho studená fronta. Na většině území platí nejvyšší třetí stupeň zátěže.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané teploty v pátek 21. srpna

Článek

„Průměrná maximální teplota by se měla pohybovat kolem 31,7 stupně Celsia. Doposud nejteplejší den roku, 28. červenec, měl přitom průměr maxim jen o dvě desetiny stupně vyšší, 31,9 stupně,” uvedl Český hydrometeorologický ústav, podle něhož byla tehdy nejvyšší teplota naměřena v Dobřichovicích a to 35,6 stupně Celsia.

Je pravděpodobné, že v pátek padnou i některé teplotní rekordy. Maximum pro 21. srpen v pražském Klementinu má hodnotu 35 stupňů Celsia a datuje se do roku 1949.

Vysoké teploty představují zátěž pro lidský organismus. Kolapsovým stavům z horka lze předcházet dodržováním pitného režimu a omezením pobytu na přímém slunci. Třetí, tedy nejvyšší stupeň zátěže platí na celé území s výjimkou severu Moravy a Slezska a severovýchodu Čech.

Horko je pro tělo nekomfortní stav, vedle dehydratace dochází ke zhoršení krevního oběhu a zejména u starších osob se zvyšuje riziko mrtvice či srdečního infarktu.

Zrádná klimatizace aneb Když úlevu od vedra vystřídá bolest v krku a další nemoci

Zdraví

Lékaři doporučují pít zejména neslazené nealkoholické nápoje, případně minerální vody. Lidé by měli být opatrní i při používání klimatizace, která by měla být nastavena na teplotu nejvýše o pět stupňů nižší, než je venkovní teplota, aby se předešlo teplotnímu šoku.

Náhlé změny teplot při přechodu z klimatizované místnosti do neklimatizovaného prostoru si lidé koledují o angínu či zánět dutin.

Páteční vedra budou ubíjející, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám