Hlavní obsah

Česko sevřel pozdní mráz, teploty klesly až na –19

Zatímco celá zimní sezona se k nelibosti českých vlekařů odehrála bez výraznějších mrazových vpádů, s příchodem jara se do republiky nalil arktický vzduch od severovýchodu, který poslal teploty na úroveň, jaké jsme již odvykli. Mrazivá rána budou Česko trápit do středy, o víkendu se pak oteplí až na 16 stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 23.3.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Studený vzduch proudí do Česka kolem tlakové výše Jürgen, která má střed nad Pobaltím. „Zatímco ještě v pátek se například v Praze průměrné denní teploty pohybovaly na 10,2 stupně, což odpovídá polovině dubna, v neděli to bylo pouhých 0,2 stupně, což odpovídá lednu,” připomněla Honsová.

Pondělní ráno pak ukázalo, že zima ještě neskončila. Teploty v 6:00 klesly na Horské Kvildě na –19 °C, v Kořenově naměřili –16 °C, v Liberci –9 °C a v Českých Budějovicích –7,6 °C. „Podobně mrazivá rána nás čekají do středy, poté se bude oteplovat a o víkendu naměříme až 16 °C,” uklidňuje Honsová.

Březnová zima

Vpád studeného vzduchu během března podle ní není ve střední Evropě nic neobvyklého. „Na Světový meteorologický den, který slavíme 23. března, bylo ještě chladněji například v letech 2013, 1976, 1963 nebo 1962 – to na území Česka panovaly celodenní mrazy. Podobně chladno jako letos bylo v letech 2018, 2008 nebo 2006. O přechodném ochlazení v tomto období se hovoří jako o tzv. březnové zimě.

V pondělí bude jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 stupňů.

Také v úterý bude na obloze panovat jasno až polojasno. Po ránu teploty klesnou na –4 až –8 stupňů, ojediněle spadnou až na –10 stupňů. Přes den předpověď počítá s 2 až 6 stupni. Foukat bude čerstvý severovýchodní vítr.

Středa přinese rovněž jasnou až polojasnou oblohu, ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. Ráno bude opět mrazivé s teplotami mezi –2 a –6 stupni, místy se opět může ochladit až k –10 stupňům. Denní teploty budou zvolna stoupat k 3 až 7 stupňům.

Od čtvrtka denní teploty nad 10 stupňů

Ve čtvrtek budeme moci označit ráno s teplotami mezi 0 a –4 stupni za teplejší. Obloha už bude polojasná až oblačná, ojediněle se objeví přeháňky, které budou od 500 metrů sněhové. Přes den už se opravdu oteplí, a to na 8 až 12 stupňů.

V pátek bude oblačno až polojasno, občas se vyskytne déšť nebo přeháňky. Noční teploty se budou pohybovat mezi 2 a –2 stupni, denní maxima vystoupí na 10 až 14 stupňů.

V sobotu bude oblačno, ojediněle s deštěm nebo přeháňkami. Ranní minima klesnou na 4 až 0 stupňů. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 12 až 16 stupňů. Vát bude mírný jihovýchodní vítr.

V neděli bude polojasno, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Ráno se opět ochladí na 4 až 0 stupňů, přes den teploměry ukážou 11 až 15 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám