Hlavní obsah

Bude mrznout, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v sobotu vydali varování před mrazy, které mohou poškodit vegetaci. Výstraha platí pro noc na neděli a nedělní ráno skoro pro celé území České republiky.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 16.4. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Očekává se mráz, který může poškodit vegetaci, zejména kvetoucí ovocné stromy,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha platí pro všechny kraje s výjimkou části Jihomoravského. Teploty mohou spadnout k -2 stupňům Celsia, v údolích ojediněle až na -4.

Meteorologové pěstitelům v souvislosti s tím doporučují zeleninu a nízké rostliny zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. Mrazy se totiž podle ČHMÚ zřejmě „při zmenšené oblačnosti a slabším větru“ dostaví i v noci na pondělí.

„V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ doplnili meteorologové.

Nejvyšší denní teploty se budou po zbytek prodlouženého víkendu pohybovat v rozmezí 9 až 13 stupňů. V průběhu příštího týdne by se pak měly denní i noční teploty postupně zvedat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mrazy ohrožují zejména kvetoucí stromy (ilustrační foto).

Reklama

Výběr článků

Načítám