Hlavní obsah

Bílé Vánoce? Meteorologové předpovídají více srážek

Novinky, mif

Dva týdny před Vánocemi bude tepleji, než bývá v tomto ročním období obvyklé. Meteorologové nicméně předpovídají více srážek. Může tedy sněžit, ale klidně také pršet. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 7.12.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Období od 9. prosince 2019 do 5. ledna 2020 by mělo být teplotně normální, respektive slabě nadnormální,“ uvedli meteorologové.

V následujících čtyřech týdnech meteorologové očekávají teploty většinou na horní hranici běžných hodnot, v prvních dvou týdnech i nad touto hranicí. S ohledem na roční období je nicméně zřejmé, že teploty budou pozvolna klesat.

Aktuální předpověď počasí na Windy.com

Srážek bude nejvíce před Vánocemi

Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období od druhé dekády prosince do 5. ledna příštího roku jako celek v normálu, případně slabě nad normálem.

„Relativně nejvíce srážek očekáváme v prvních dvou předpovědních týdnech – do 22. prosince, v ostatních týdnech by se týdenní srážkové úhrny měly pohybovat na rozhraní průměrných až podprůměrných hodnot,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 9. prosince do 5. ledna v letech 1981 až 2010 byla -0,8 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 46 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám