Hlavní obsah

V soutěži je dvacet dokumentů

Vedle soutěže celovečerních filmů se koná v Kalových Varech i soutěž dokumentů. Na 34. ročníku v roce 1999 byla zrušeno, ale na žádost tvůrců i publika byla v následujícím roce obnovena. Soutěž je rozdělená do dvou sekcí, pro filmy do 30 minut a nad 30 minut.

Foto: Jaroslav Hrubý
Článek

"U soutěže dokumentárních filmů není potřeba dodržovat zásadu, že musí jít o mezinárodní nebo o světovou premiéru. Asociace filmových producentů FIAPF od toho ustoupila, neboť u dokumentů jde o to, aby je vidělo co nejvíce lidí," vysvětlila programová ředitelka Eva Zaoralová k výběru filmů.

"Je příjemné něco objevit, nebo vidět další film od autora, který už v Karlových Varech byl. To je třeba případ snímku Kniha Ester, jehož autorem je Esaias Baitel, který loni vyhrál soutěž krátkých filmů do 30 minut se snímkem Zóna. Přibližuje židovský svátek Purim. Jeho autor je Žid ze Skandinávie," dodala ještě. 

S výjimkou korejské Repatriace jsou v soutěži jen evropské filmy. Českou republiku zastupuje celovečerní snímek Ničeho nelituji [celý článek] od režisérky Theodory Remundové, která po boku své matky Ivy Janžurové hrála ve filmu Výlet. Ve druhém případě se čeští tvůrci spojili s Maďary. Výsledkem je Hráz pomíjivosti, třináct minut dlouhá černobílá studie o životě na zapomenutém místě světa.

Dokumentární porota 39. MFF KV
Předseda poroty
Bruno Aščuks, Lotyšsko
Členové poroty
Alexander Gutman, Rusko
Miroslav Janek, Česká republika
Ruth Maderová, Rakousko
Dennis West, USA

PŘEHLED SOUTĚŽNÍCH DOKUMENTŮ

Dlouhometrážní filmy

Ale hodina se blížíBet stunda nák
Lotyšsko, 200490minut
Režie: Juris Poskus
Hlavní představitelé Eriks a Daniels procházejí ulicemi Rigy. Ve snaze získat nové stoupence evangelia propagují moderní způsob křesťanského životního stylu. Dokument je groteskní příběh lidí pokoušejících se sloučit fanatickou víru s pozemskými touhami a požadavky na každodenní živobytí.
Jeruzalém, má láskaJerusalem, min elskede
Dánsko, 200373 minut
Režie: Jeppe Ronde
Režisérova výsostně osobní výprava po stopách ztracené víry v Boha se mění ve fascinující portrét města Jeruzaléma složený z vyprávění tří "svatých mužů", stoupenců tří  monoteistických náboženství.
Madre CubaMadre Cuba
Španělsko, 200495 minut
Režie: Salomón Shang
Meditativním tempem proudící tok obrazů z ulic Havany propojený verši Josého Martího zobrazuje čtyřiadvacetihodinový úsek života mladé ženy, jejíž tvář je strnulá ve smutku pociťovaném nad trvalým odloučením od syna. Svědectví o smutku a apatii.
Ničeho nelituji
Česká republika, 200383 minut
Režie: Theodora Remundová
Manželství, mateřství, rodinný život - tato intimní a velmi konkrétní témata se stávají výchozím bodem pro dokumentární úvahu o smyslu lidské existence. Hrdinkami dvou samostatných životních příběhů jsou tři ženy svázané dusivými rodinnými pouty a jedenasedmdesátiletá paní Danuše, která naopak ničeho nelituje.
Poslední vítězstvíDe Laatste Overwinning
Nizozemsko, 200388 minut
Režie: John Appel
Jste-li obdivovateli vášnivé italské povahy, pak si nenechte ujít strhující popis příprav a průběhu sportovně-kulturní události roku v toskánské Sieně, po staletí trvajícího koňského dostihu "palio".
Prosťáček HansHans im Glück - Drei Versuche, das Rauchen loszuwerden
Švýcarsko, 200388 minut
Režie: Peter Liechti
Filmař Peter Liechti kouřil celých třicet let. Tento film popisuje originální způsob, jak se zbavit  návyku. S batohem a videokamerou se vydává na pěší túru východním Švýcarskem. Tragikomická filmová esej je věnována všem kuřákům a závislým na čemkoliv.
RepatriaceSong Hwan
Korea, 2003149 minut
Režie: Kim Dong-won
Film sleduje osudy dvou bývalých severokorejských špionů, kteří se po propuštění z třicet let trvajícího vězení snaží vrátit zpět do své vlasti. Velmi osobní režisérova pocta těm, jež ani desítky let trvající mučení nepřinutilo zříci se svého politického přesvědčení.
SedmnáctDix-sept ans
Francie, 200383 minut
Režie: Didier Nion
Jean-Benoît je sedmnáctiletý mladík žijící s matkou na předměstí Rouenu. Když mu bylo dvanáct, jeho otec spáchal sebevraždu. Snímek představuje tři roky jeho komplikovaného dospívání prostřednictvím všudypřítomné filmové kamery.
StředDie Mitte
Německo, 200485 minut
Režie: Stanislaw Mucha
Kde se nachází zeměpisný střed Evropy? Polský režisér Stanislaw Mucha se vydává na dokumentární road movie přes starý kontinent a potkává bizarní postavičky, z nichž každá by mohla přísahat, že skutečný střed Evropy je právě v její vesnici.
Suvenýry pana XDie Souvenirs des Herrn X
Rakousko, Německo, 2004100 minut
Režie: Arash T. Riahi
Dokumentarista objevuje na bleším trhu šedesát cívek 8mm rodinných snímků z oslav či dovolených. Za použití těchto záběrů skládá poctu filmařům-amatérům a jejich touze zvěčnit prchavé okamžiky každodenního života.
Utrpení podle MarinyStrasti po Marine
Rusko, 200455 minut
Režie: Andrej V. Osipov
Úvaha o předurčenosti osudu básníka. Film evokuje okolnosti exaltovaného mládí Mariny Cvětajevové i jejího bytí v pražské a francouzské emigraci. Návrat do vlasti se jí vymstil zatčením manžela a dcery. Prohlubující se pocit bezdomovectví a nevyžádanosti vyřešila sebevraždou (1941).
Zlatá ul. 83Zlota 83
Polsko, 2004117 minut
Režie: Ewa Borzecka
Starý činžák v centru Varšavy musí uvolnit místo hotelu a opouštějí ho letití nájemníci. Rozpadá se komunita lidí personifikující svět a způsob života ovládané soudržností, tolerancí a sousedskou vstřícností. Zatlučená okna a dveře jejich bytů vypovídají o nesmlouvavém konci jedné epochy.

Krátkometrážní filmy

Akty a paprikyPeppers and Nudes - The Photographer Edward Weston
Německo, 200426 minut
Režie: Joachim Haupt,Sabine Pollmeier
Poutavý portrét vynikajícího amerického fotografa Edwarda Westona (1886 - 1958) sleduje jeho životní cestu od zavedené praxe v Los Angeles přes pobyt v Mexiku až po dvacet let strávených v dřevěné chatě v umělecké kolonii Carmel na břehu Pacifiku.
Dny v podzemíUntertage
Nizozemsko, 200325 minut
Režie: Jiska Rickels
Nekonvenční dokument popisuje jeden den ze života německých horníků. Dvacetiminutová obrazová symfonie z černobílého světa dvanáct set metrů pod povrchem.
Hráz pomíjivostiA mulandóság gátja
Maďarsko, Česká republika, 200413 minut
Režie: Gyula Nemes
Černobílá obrazová studie v hrabalovském duchu zachycuje tři roky života na přehradě Kopaszi. Na sled syrových obrazů ze zapomenutého koutu světa je brilantně nastříhán hudební doprovod - vesnická dechovka zkouší předehru Beethovenova Egmonta.
Jiný podzimAnderer Herbst
Německo, Polsko, 200419 minut
Režie: Pawel Siczek
Melancholií prodchnutý poetický dokument je svědectvím o návratu režiséra do rodného Polska. Mimořádně osobní cesta proti času mísí vzpomínky a sny s neradostnými výseky postkomunistické reality.
Kniha EsterEsther's Bok
Švédsko, 200415 minut
Režie: Esaias Baitel
Filmový dokument přibližující starozákonní Knihu Ester prostřednictvím patnáctiletého dokumentování židovského svátku Purim, oslavujícího zázračné vítězství královny Ester a jejího strýce Mordechaie nad proradným knížetem Hamanem.
PohledSpojrzenie
Polsko, 20046 minut
Režie: Kim Hye-jee
Andrzej. 43 let. Amatérský mim. Krátký snímek mladé korejské režisérky zaznamenává jeho letmé poetické dojmy, jeho intimní představy o sobě a o světě.
PokračováníProdolženije
Bělorusko, 200414 minut
Režie: Galina Adamovič
Do detailních záběrů zmučené tváře rodičky vstupuje proud dokumentárních záběrů. Ožívají v nich výjevy ze života rodin, matek a dětí minulých generací, vesnických a městských. Mění se sociální a kulturní scenerie, ale děvčátka, dívky a ženy spějí vždy k naplnění mateřského údělu - krásného a nesnadného.
Svatba v tichuSvaďba tišiny
Rusko, 200329 minut
Režie: Pavel Medveděv
Matky neslyší hlasy svých dětí, muži zvuky slévárny, ve které pracují. Věčné ticho jim však nebrání živě se veselit, procítěně prožívat církevní liturgii, zakládat rodiny. Po bouřlivé svatbě novomanžel s kolegy obdivuje své dílo - obrovský zvon pro Peterburg. Vzrušeně sledují kývání jeho srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám