Hlavní obsah

Uršula Kluková vaří na Vánoce baršč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V rodině herečky Uršuly Klukové se kdysi jídávalo o Vánocích poměrně skromně. Jídla vycházela z polské, ukrajinské a české kuchyně. Všichni si oblíbili polévky, které nechyběly ani na svátečním stole. Mezi ně dodnes patří i baršč.

Foto: Ivan Bok

Varhany v Přepychách před zahájením rekonstrukce.

Článek

"Baršč, který vařím, se nesmí zaměňovat s klasickým borščem," upozornila Uršula Kluková. "Jeho příprava je také o něco jednodušší. Uvaří se doměkka čtyři červené řepy, cibule podle chuti, celer, pepř, trochu citrónové šťávy nebo octa a trochu cukru," prozradila a dodala, že lze přidat i maso, které však není podmínkou.

Po důkladném uvaření vznikne základ polévky, takzvaný čirý baršč, který je dobré doplnit další specialitou. Tou je zavářka zvaná uška nebo krepliky.

Do polévky nebo do zásob

"V naší rodině patřily do polévky buď doma uválené, krásné a chutné domácí nudle nebo právě uška. Základem bylo stejné těsto jako na nudle, vyválené do tenounké placky a nakrájené na čtverečky. Do nich se potom klade nádivka. Stačí jen malé množství, protože je chuťově výrazná," sdělila herečka.

Sušené houby se nechají nabobtnat, umelou se a na tuku a drobně nasekané cibulce udusí doměkka. Osolí, opepří a nádivka se může plnit do taštiček. Okraje je nutné stisknout, aby se při vaření nedělily a nádivka nevytekla.

"Každou taštičku ohneme přes prst do tvaru prstýnku neboli uška a zavaříme do polévky nebo schováme do foroty ve sklenici," pokračovala Kluková. Na Vánoce je možné do baršče jednu z taštiček vytvarovat jako čtyřlístek, kdo ho v polévce našel, má celý rok štěstí. K baršči se podle herečky jí zeleninový salát 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám