Hlavní obsah

Triumf pro Sherrybaby, Hřebejk vyhrál ve Varech cenu poroty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Karlovarský festival skončil v sobotu večer slavnostním udělením cen. Letošní čtyřicátý první ročník vyhrál americký snímek Sherrybaby, který vedle zisku hlavní ceny triumfoval i v kategorii nejlepšího ženského výkonu. Zvláštní cena poroty ovšem letos zůstala v České republice, odnesl si ji Jan Hřebejk, tvůrce nového filmu Kráska v nesnázích.

Článek

Slavnostní zakončení začalo po šesté hodině ve Velkém sále hotelu Thermal i za účasti velvyslance USA Williama J. Cabanisse či Václava Havla s chotí Dagmar Havlovou.

Na pódiu hotelu Thermal se objevili opět skokani s trampolínou, jak tomu bylo i na začátku, kteří předvedli téměř cirkusovou show. Moderátor večera Marek Eben připomněl divácké rekordy, které zaznamenal letošní festival. A zavtipkoval, že na filmu se dojmou i tvrdí chlapíci, jako jsou například bodyguardi: "Když se díváte na strašidelný horor a bojíte se, přijde vhod i ruka ministra paliv a energie," uvedl Eben. Letošní festivalovou znělku, která byla poměrně složitá, v pořadu ji komediálně happeningově dovysvětloval samotný autor František Skála.

Cena pro české komerčnáky¨

Pro hlavní cenu Grand prix si přišla Laurie Collyerová, její syrový film Sherrybaby vypráví příběh pokusu o návrat bývalé narkomanky, která se vrací z vězení zpět do života a snaží se získat si lásku své dcery. Snímek natočený v New Jersey prozrazuje autorčinu dokumentaristickou zkušenost a ilustruje obvyklý průběh návratu delikventů do společnosti. "Cenu bych chtěla věnovat svému synovi, který se narodil, když jsem natáčela," uvedla filmařka. Sherrybaby stojí do značné míry na výkonu hlavní představitelky Maggie Gyllenhaalové, která byla ve Varech odměněna Cenou za nejlepší ženský herecký výkon.

Zvláštní cenu poroty získal společně česká hořká romance Jana Hřebejka Kráska v nesnázích a bulharský meditativní povídkový film Vánoční strom Ivana Čerkelova a Vasileje Živkova. Zejména Hřebejk byl potěšen: "Je to skvělé, že čeští komerčňáci někde dostanou cenu od poroty. Mám ohromnou radost."

Naopak bulharská tvůrčí dvojice představila šest drsných příběhů ze současného Bulharska, které prokládají mytologickými motivy. Divácká srdce si letos získal slovensko-český dokumentární film Jiné světy Marko Škopa, Cenu diváků deníku Právo předala režisérovi filmová kritička Věra Míšková.

Havlová předala cenu

Za nejlepší mužský herecký výkon ocenila porota pod vedením srbského filmaře a někdejšího studenta pražské FAMU Gorana Paskaljeviče polského herce Andrzeje Hudziakova. Ten ztvárnil roli ve filmu Pár osob, krátkej čas filmaře Andrzeje Baranského, cenu mu předala Dagmar Havlová.

Nejlepším režisérem soutěžní sekce byl určen norský filmař Joachim Trier, který zde představil snímek Repríza. V něm moderním způsobem vyprávění líčí příběh dvou spisovatelů a přitom portrétují život dnešní mladé generace. Zvláštní uznání obdržela Virginie Wagonová s francouzským snímek Dcera té druhé, jenž pojednává o ženě hledající kdysi ztracenou dceru.

Nejlepším dokumentem byly vyhlášeny hned dva snímky, rakouská skládačka ze světových metropolí Koloběh života Tima Novotnyho a mexický dokument V jámě Juana Carlose Rulfa. Soutěžní sekce Na východ od Západu měla naopak jednoho vítěze. Snímek Opice v zimě bulharské filmařky Milena Andonova, která si z Karlových Varů odveze i peněžní dotaci 250 tisíc korun.

Na pódiu producent Pána prstenů

Na závěr slavnostního ceremoniálu udělil festival dvě Ceny za mimořádný přínos světové kinematografii, jedna připadla českému filmaři Janu Němcovi, druhá slavnému producentovi například filmové trilogie Pána prstenů Robertu K. Shayeovi. Němec si přišel pro glóbus s černými brýlemi: "Mám dvě zprávy, dobrá je, že mě tady už takhle nikdy neuvidíte, protože cena za přínos se dává jednou. Ta špatná je, že tady chci být do roka a do dvou v soutěži a dostat globus s filmem. Nežiju podle olympijské myšlenky, myslím si, že je důležité zúčastnit se a vyhrát," řekl.

Očividně dojatý Shaye naopak připomněl, že jako svůj první film produkoval právě snímek Jana Němce před 39 lety. "Uznávám tvořivost Jana Němce, která prýští z České republiky," dodal trochu krkolomně. Po skončení ceremoniálu následuje slavnostní večer v grandhotelu Pupp.

Reklama

Výběr článků

Načítám