Hlavní obsah

Téměř polovina barů a hospod na festivalu šidila

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Skoro polovina kontrolovaných restaurací, hospod, barů, pizzerií a stánkových prodejců během 40. ročníku mezinárodního filmového festivalu šidila své zákazníky a nebo jinak porušila předpisy. Vyplynulo to z pětidenních kontrol České obchodní inspekce během festivalu.

Článek

Inspektoři se při své práci zaměřili na provozovny, jenž nabízejí své služby v prostoru mezi stanovým městečkem a srdcem festivalu - Thermalem. Právo o tom informoval v sobotu ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Václav Havlík.

"Celkem jsme provedli třicet osm kontrol v hotelech, barech, restauracích, pizeriích a stanových objektech u Thermalu," uvedl Havlík. "Nedostatky jsme zjistili v celkem osmnácti případech, což odpovídá více než 47 procentům," konstatoval dále. "Ta čísla jsou překvapivě vysoká. Pro nás z toho vyplývá, že se budeme muset na tato místa více zaměřit při další kontrolní činnosti," poznamenal.

Podle Havlíka byla inspektorům účtována jednou vyšší cena, a to o osm korun. "V osmi případech jsme zaznamenali špatnou míru nápojů. V přepočtu byla míra nápojů ošizena o korunu padesát až o osm korun. Na některých místech chyběly cejchované skleničky, takže číšníci nalévali panáky podle oka," vyjmenovával poznatky inspektorů Havlík s tím, že v jednom případě nedostali kontroloři před objednáním nápojový lístek. "Třikrát nebyl host seznámen s cenou," dodal. "Ve dvou provozovnách jsme provedli následnou kontrolu, přičemž v jedné z nich jsme se setkali s opakovanými nedostatky," dodal.

Kontroloři během zátahu udělili dvanáct pokut na místě. "Vybrali jsme devět a půl tisíce korun," prozradil Havlík. "Šest závažnějších případů budeme řešit ve správním řízení, kde jsou pokuty mnohem vyšší. Maximální postih je v takovém případě jeden milión korun. Zjištěné nedostatky během festivalového dění ale nebyly tak závažné, abychom tak vysokou pokutu někomu udělili," uzavřel Havlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám