Hlavní obsah

STEM: Do Europarlamentu Železný i Zieleniec

PRAHA

Agentura STEM v pondělí večer zveřejnila poslední průzkum veřejného mínění před volbami do Evropského parlamentu. První místo zaujímá ODS s 35,6 % preferencí, druhé patří KSČM s 19 % voličů. Prošli by i Nezávislí v čele s Vladimírem Železným (8,1 %) a hranici volitelnosti by překonala i kandidátka SNK sdružení nezávislých a Evropských demokratů (5,5 %).

Foto: Viera Žiaková
Článek

Vládní ČSSD skončila v průzkumu na třetím místě s deseti procenty. Čtvrté místo by obsadila KDU-ČSL s 8,7 % potenciálních voličů. Výsledky průzkumu, který STEM provedl ve dnech 1. až 4. června mezi 1200 respondenty, počítají pouze s těmi lidmi, kteří jsou rozhodnuti jít k volbám.

Z preferencí lze přibližně odhadnout zisk mandátů jednotlivých stran v Evropském parlamentu, kde je pro Česko vyčleněno 24 křesel: ODS by získala 11 mandátů, KSČM 5 mandátů, ČSSD 3 mandáty, KDU-ČSL dva mandáty, Nezávislí dva mandáty, SNK-ED jeden mandát. To by znamenalo, že by se do EP dostal za Nezávislé nejen senátor a bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný, ale také bývalá moderátorka Jana Bobošíková. Jeden mandát pro SNK-ED by otevřel cestu do Europarlamentu Josefovi Zieleniecovi.

Volební účast je totiž podle agentury velkou neznámou. V době konání výzkumu se 60 % lidí vyjádřilo, že se voleb do EP hodlá účastnit. Svou účast ale zvažuje dalších 36 % obyvatel ČR. "Občanů, kteří se hodlají zúčastnit voleb a jsou o své účasti zároveň pevně rozhodnuti, je 43 procent. Předpokládáme, že těchto 43 % našich obyvatel se voleb do Evropského parlamentu skutečně zúčastní," uvedla agentura STEM.

Zelení jen 3 procenta

Přes tři procenta hlasů by podle průzkumu získala kandidátka Strany zelených (3,3 %), více než jedno procento hlasů pak Unie liberálních demokratů (1,7 %) a Republikáni Miroslava Sládka (1,1 %). Ostatní strany by od voličů, kteří jsou ochotni se voleb do EP zúčastnit, obdržely méně než 1 % hlasů.

Pokud by volební účast byla vyšší, mohla by se do EP dostat i Strana Zelených (ODS by v takovém případě získala deset mandátů, ztratit by mohli i komunisté).

Které strany či politická hnutí jdou do voleb?

Celkem 31 politických stran a hnutí se chce ucházet o čtyřiadvacet mandátů, které jsou v Evropském parlamentu vyčleněny pro Českou republiku. Počet kandidujících uskupení je tak o dvě vyšší než při předloňských volbách do Poslanecké sněmovny. Volby se uskuteční tento týden 11. a 12. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám