Hlavní obsah

Špidla chce aspoň šest eurokřesel, ODS osm

Právo, jp, luk, rh

Soc. dem. by podle svého předsedy Vladimíra Špidly v červnových volbách do Evropského parlamentu (EP) považovala za slušný výsledek, kdyby se jí podařilo získat šest křesel z celkových 24. ODS označila za minimum třetinu, tedy nejméně osm mandátů.

Foto: Ota Breitkopf

atmosféra v depu

Článek

Špidla v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl: "Šest míst by za daných okolností podle mne nebyl špatný výsledek."

ODS, která již před časem odhadla své šance na třetinu mandátů, v neděli představila první heslo a logo vztahující se ke kampani. Slogan zní "Modrá šance pro Evropu" a je doplněn stylizovaným znakem Evropské unie, v němž jednu z hvězdiček nahrazuje modrý pták. Představitelé ODS však zdůraznili, že s hlavními hesly a logy teprve přijdou.

"Politicky chceme vést kampaň, aby byl zřejmý rozdíl mezi pojetím ODS a pojetím ostatních stran, zejména vládní koalice. My jsme vždycky chtěli jít a jdeme do Evropy s hlavou vztyčenou a strany vládní koalice v předklonu," řekl včera šéf volebního štábu, poslanec Martin Říman (ODS). Ten před loňským referendem o vstupu do Unie ohlásil, že bude hlasovat proti.

Promluví i Klaus

Jak Říman dále řekl, tzv. horká kampaň začne za dva a půl měsíce. ODS podle něj využije datum 1. května, kdy Česko vstoupí do Unie, a také státní svátek EU 9. května, tzv. Schumanův den. Říman zopakoval, že se náklady na kampaň ODS mají pohybovat mezi 20-30 milióny korun.

Poselství chystá i prezident Václav Klaus. "Je tady celá řada projektů na třicátého večer, třicátého noc, půlnoc, vystoupení s projevem. Já škrtám slovo projev" a říkám s poselstvím, prohlášením, zdravicí, protože o půlnoci není čas na projev. Myslím, že by ho také nikdo nechtěl poslouchat. Takže určitě ano," řekl Klaus ve čtvrtek v Českém rozhlase na dotaz, zda připravuje vystoupení v médiích.

Klaus zdůraznil, že to bude významný den pro ČR. "Je to důvod k nepodcenění této věci, je to důvod k tomu, abychom se tím nesmírně zabývali. Že budou pronášeny slavnostní projevy a že bude ohňostroj a že budou vztyčovány ty či ony vlajky, to samozřejmě, ale o tom, jestli to byla slavnostní chvíle v pozitivním slova smyslu nebo chvíle relativně méně zásadní nebo dokonce jestli převáží třeba negativní věci, já myslím, že to nám ukáže teprve budoucnost," uvedl Klaus.

Šéfové vlád Německa, Česka a Polska Gerhard Schröder, Vladimír Špidla a Leszek Miller oslaví rozšíření Unie společně 1. května na trojmezí svých zemí mezi Žitavou, Hrádkem nad Nisou a Bogatyní.

Hvězdy v Národním

Program galavečera, kterým 30. dubna oslaví pražské Národní divadlo (ND) vstup do Unie, bude mít tři symbolické části: Češi Evropě, Evropané Česku a Společně v Evropě.

Definitivní obsazení hvězd, které se večera zúčastní, se teprve dolaďuje, ale účast již přislíbili světoznámí pěvci Mirella Freniová, Nikolaj Giaurov, Gabriela Beňačková a Štefan Margita, stejně jako dirigenti Jiří Kout a Oliver Dohnányi. Večer bude moderovat Taťjana Medvecká se Štefanem Margitou a scénář jim píše Jiří Suchý.

V hledišti historické budovy ND zřejmě usedne řada zvaných hostů, ale určitý počet vstupenek by se měl podle Ilony Bedrnové z vedení divadla objevit od začátku dubna i v prodeji. Ti, kteří se do hlediště nedostanou, mohou program sledovat na velkoplošné obrazovce. Po programu se má o půlnoci nad Prahou ve státní režii rozzářit ohňostroj.

ČT chystá show

Show se zpěváky na Vltavě, vážná hudba, úsměvy politiků do kamer a kulisy starobylé Prahy svátečně nasvícené. Tak má vypadat předvečer vstupu na obrazovce ČT.

Produkce koncertu Hvězdy na Vltavě počítá s účastí Karla Gotta i Heleny Vondráčkové. "Jednáme s oběma umělci," potvrdil v sobotu Právu mluvčí České televize Martin Krafl.

"Pozveme diváky na přímé vstupy do centra Prahy, kde se soustředí zábavné oslavy. Diváci se podívají do Národního divadla i do Státní opery v Praze, odkud odvysíláme část programu sestaveného z klasické hudby," dodal Krafl.

Podle informací Práva televize Nova nechystá podobný velký monstrkoncert k oslavě vstupu do EU

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám