Hlavní obsah

Praha chce v Bruselu více úředníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ministři financí desítky vstupujících zemí se chystají v pondělí v Bruselu zabojovat, aby pro jejich úředníky bylo od vstupu do EU v květnu otevřeno co nejvíc míst v Evropské komisi. Spojence na zasedání ministrů financí najdou v komisařce pro rozpočet Michaele Schreyerové, odpůrce mezi lakomými členskými státy.

Foto: Jaroslav Beneš

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise v původním návrhu rozpočtu EU na rok 2004 počítala se zřízením dodatečných 780 míst ve svých úřadech, jež měla být obsazena lidmi z nových členských států, kteří budou postupně přicházet z konkurzů zahajovaných příští týden.

Stávající členské státy souhlasily s tím, že bude zapotřebí přijmout okamžitě 240 překladatelů a tlumočníků. Zbývajících 540 úředníků však srazily na polovinu, tedy 270.

ČR by si nepolepšila

Znamenalo by to, že by se pro Čechy v okamžiku vstupu uvolnilo jen nějakých 30 "normálních" míst ve dvacetitisícové Evropské komisi; zhruba tolik jich tam působí už dnes v dočasných pracovních poměrech. Kandidátské země protestovaly a Evropský parlament je vyslyšel - v prvním čtení vrátil návrh na původní počet 780, pokud EK dokáže, že tyto lidi nutně potřebuje.

Diplomaté "patnáctky" připravili do smírčího řízení s parlamentem na pondělí kompromisní návrh, ve kterém upravili počet úředníků z desítky nových členů na 420. Podle mluvčí EK Elisabeth Wernerové to však stále nestačí a komise bude trvat na svém původním, dokonale podloženém požadavku.

Telička se Sobotkou

Podle českého velvyslance Pavla Teličky hodlá ČR bojovat nejen za co nejvyšší počet míst pro české úředníky, ale také za co nejjasnější znění textu, z něhož musí jasně vyplývat, že tato místa jsou určena právě pro občany nových členských zemí. Praha podle něj "dolaďuje" pozici, kterou by měl a pondělním zasedání přednést ministr financí Bohuslav Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám