Hlavní obsah

Ondřej Brzobohatý: Jsem takový hudební schizofrenik

Novinky, Alex Švamberk

První ročník soutěže Česko hledá SuperStar moderoval s Laďkou Něrgešovou Ondřej Brzobohatý, který však nabídku pokračovat i druhém díle odmítl. Dal přednost psaní hudby a hraní s kapelou Bůhví, i když moderování se nevzdal. Spoluuváděl werichovský večer na Nově.

Foto: Michal Birkáš

Ocenění řidiči 3ČSAD v rámci vyhodnocení jízdy bez nehod

Článek

Nemrzí vás, že jste odešel z pozice moderátora SuperStar?

Nelituji toho, kdybych toho litoval, tak ji nejspíš moderuji. Nabídku pokračovat jsem dostal, vážím si toho, ale odmítl jsem ji. Nechal jsem si to projít hlavou, přišel bych si k penězům a dále si zvýšil popularitu, ale měl jsem strach, že pak by mě brali jen jako moderátora. Bál jsem se také, že by mi to vzalo skvělý pocit z první řady, kdyby druhá byla horší. Ale SuperStar hlavně pohlcuje čas, není to jednorázový projekt, ale dlouhodobá náročná záležitost. A já chci natočit druhou desku skupiny Bůhví, dodělat školu a jít studovat do zahraničí.

Co vám dalo moderování SuperStar?

Dostal jsem se tam, kam jsem chtěl, mohu dělat scénickou hudbu pro divadlo i další interprety. Musel jsem se naučit scénář, ale vždy mě zajímalo, co budou soutěžící zpívat. SuperStar jsem vnímal jako muzikant a užíval si ji jako moderátor. Soutěžícím jsem pomáhal, občas jsem korepetoval a též jsem napsal písničku pro pět finalistů. Tak vlastně začala moje spolupráce se Sámerem Issou.

Moderování jste se však nevzdal, uváděl jste Pana Wericha na Nově?

I když se necítím moderátorem, bavilo mě uvádět na Nově s Lumírem Olšovským a Tomášem Savkou pořad Pan Werich, protože jsem si tam zazpíval Tmavomodrý svět a zahrál si se svou kapelou. Nebaví mě takové to čisté uvádění, musí to pro mě být zajímavé i jinak. Spokojenější jsem, když udělám scénickou hudbu, byť za ni dostanu méně, protože dělám to, co mě těší.

Zmiňoval jste kapelu Bůhví. Co pro vás znamená?

Pro mě osobně je to jedna z priorit. Tvoří ji banda kamarádů, kteří si mohou dovolit cokoli říci. Rozumíme si však i muzikantsky, což pro mě znamená hodně. Kapela se vyvíjí a mě se líbí, jakým způsobem. Nechtěl bych dál jen koncertovat, takže by ji mohla potkat minimálně ještě jedna deska.

Kam kapela míří?

Když jsem do ni přišel, měla jednotnou tvář. Tu určoval zpěvák a kytarista Martin Hrubý, který jako jediný skládal. Já ovšem taky psal a přinesl jsem vlastní věci, další jsme udělali společně. Říkáme trochu s nadsázkou, že hrajeme czech world music. Necháváme se ovlivňovat řadou vlivů od kubánských a balkánských až po americké blues a šanson. Baskytarista Pavel Trojan mluví dobře srbsky a jezdí do Bělehradu, ode mne zase přišly vlivy kubánské muziky, neboť jsem rok a půl hrál jazz s kubánskou kapelou, a Martin přinesl ruské vlivy.

To je ale dost daleko od r´n´b, které jste psal Sámerovi Issovi...

Lidé mi říkají, že jsem takový hudební schizofrenik, ale já hudbu rozděluji jen na dobrou a špatnou, ne podle žánrů. Zajímá mě i momentálně populární muzika, jakou je nyní r´n´b, které má rád Sámer, baví mě dělat různé věci. A ono se to propojuje.

Kapela Bůhví vystoupí 23. února od 21 hodin v Lucerna Music Baru a 19. března v Ostravě v rámci oslav předávání Andělů v "Andělské" ulici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám