Hlavní obsah

Knihy vydané tento týden

Mezi novými tituly tohoto týdne zaujme kniha Toma Robbinse Když se z teplých krajů vrátí rozpálení invalidé i nový titul autorky Deníku Bridget Jonesové Helen Fieldingové názvem Bujná fantazie Olivie Joulesové.

Foto: Jaroslav Březina
Článek

Helen Fieldingová: Bujná fantazie Olivie Joulesové

Autorka úspěšného Deníku Bridget Jonesové napsala svůj nejnovější román opět s ústřední ženskou postavou. Hrdinka Olivia Jolesová je však protipólem Bridget Jonesové. Je nezávislou mladou ženou, toužící po úspěchu, pro který dělá vše - studuje cizí jazyky, sportuje, zdokonaluje se ve všem možném. Jako novinářka se seznámí s mužem, jehož začne podezírat, že je terorista, a rozhodne se ho odhalit...

Není pochyb o tom, že Fieldingová umí psát i něco jiného než deníky, opět je sebeironická a sarkasticky komentující své okolí.

Aurora, překlad Alexandra Fraisová, 288 str, váz., 198 Kč

Tom Robbins: Když se z teplých krajů vrátí rozpálení invalidé

V novém románu s typicky složitým názvem nám autor představuje další úžasnou postavu, jež se řadí do galerie robbinsovských hrdinů - muže jménem Switters, jenž si po všech stránkách odporuje: anarchista, který pracuje pro vládu, pacifista, co nosí zbraň, vegetarián, který se cpe šunkou, nadšenec virtuální reality, jenž nenávidí počítače, "umělec" života, který ale dokáže být pěkně prudérní, muž posedlý propagací nezkažené morálky, který však zároveň touží připravit o panenství svou nezletilou sestřenici (a zároveň zahořet pro značně starší jeptišku).

Děj nás tradičně zavede na čtyři kontinenty a fyzickou zvláštnost představují v této knize Swittersovy nohy. Zachytit děj však u Robbinse nikdy neznamená popsat knihu. Jako vždy se jakékoli charakteristice vzpouzí.

Argo, překlad Radek Přerovský, váz., 298 Kč

Tanja Dückers: Zóna Berlín

Berlín má na konci devadesátých let mnoho tváří. Je to provincie i metropole zároveň: plný ilegálních barů, každodenních večírků a podivných existencí. Ale taky vybydlených domů a zadních dvorů, kam se stahují mladí lidé, aby přečkali pár hodin do další párty. Ve čtvrtích Neukölln a Prenzlauer Berg - přesněji v Tomášské a Sonnenburské ulici - na sebe oba světy narážejí.

Zónu Berlín tvoří dvacet kapitol, dvacet příběhů. Mladí lidé, mezi nimi i studentka Kateřina, míří do Sonnenburské ulice ve čtvrti Prenzlauer Berg. Tady bydlí všichni, koho nezajímá práce na plný úvazek, škola nebo trvalý vztah: bisexuální mládež navlečená do igelitových oblečků, chlapec slavící narozeniny se svým bratrem, který už osmnáct let odpočívá naložený ve formaldehydu ve Virchowově ústavu.

Sonnenburská ulice se zdá být mytickým rájem. Ale možná, že je všechno jinak. Možná se za tím vším skrývá pouze touha po opravdových citech nebo strach z budoucnosti...

Odeon, překlad Lenka Housková, 192 stran, váz., 199 Kč

Georg Christoph Lichtenberg: Myšlenky, postřehy, nápady...

Krátké, inteligentní a často ostře satirické zápisky jednoho z nejlepších německých satiriků, fyziků, matematiků a astronomů 18. století Georga Christophera Lichtenberga (1742 - 1799) si oblíbili již Kierkegaard, Kant, Nietzsche, Goethe i Breton. Jeho citáty, které vynikají zábavností a břitkým vtipem, byly velice oblíbené již za jeho života. Dodnes se s nimi setkáváme. Souborně vydané jsou však pouze v této knize.

Jitro, překlad Josef Čermák, cena 199 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám