Hlavní obsah

Kawamoto převzal čestnou medaili

Novinky, Michal Procházka

Jeden z hostů karlovarského festivalu, proslulý japonský animátor Kihačiro Kawamoto, převzal ve čtvrtek osobně čestnou medaili Artis Bohemiae Amicis. Medaili uděluje ministerstvo kultury za šíření dobrého jména české kultury.

Článek

Na poledním slavnostním setkání předala Kawamotovi pamětní medaili náměstkyně ministra kultury Petra Smolíková, která zastupovala nepřítomného Pavla Dostála.

Kawamoto přišel na předání v japonském tradičním obleku zvaném hakama, který je určen ke slavnostním příležitostem. Kawamoto v děkovné řeči vyzdvihl vliv, jaký na něj měl český loutkový animátor Jiří Trnka, jehož snímek Císařův slavík zcela změnil jeho život. Setkat se a spolupracovat s Trnkou se podařilo japonskému dnes osmdesátiletému filmaři, který začínal v jednom studiu například s režisérem hraných filmů Akirou Kurosawou, v roce 1963.

Japonský filmař připomněl i motto jeho velkého vzoru, který platí pro loutkové filmy: "Trnka vždy říkal, že v říši loutek neplatí lidské vztahy, loutky mají svá pravidla a svůj vlastní, nám zcela odlišný svět," dodal Kawamoto. Ten ve Varech dnes a zítra představí ve dvou pásmech některé své většinou krátkometrážní loutkové a animované snímky. Jednu výjimku mezi nimi tvoří sedmdesátiminutový snímek Kniha mrtvého.

Jeho krátké filmů můžete vidět 8. července od 21:30 v Malém sále  a 9. července v 15:30 v Kinosálu B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám