Hlavní obsah

Jírův betlém přivezla do Údolí stará vétřieska

Právo, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRYŠTOFOVO ÚDOLÍ

Proslulý betlém význačného maloskalského výtvarníka Josefa Jíry se po roční přestávce zase vrátil tam, kam patří - do malebného Kryštofova Údolí na Liberecku. Nadživotní plastiky z topolového dřeva tak od sobotního dopoledne zdobí návrší naproti baroknímu kostelíku sv. Kryštofa. Partě deseti statných chlapů ale sestrojení tesaného biblického příběhu trvalo přes čtyři hodiny.

Foto: archiv NDM Ostrava

Herci Tomáš Jirman, Jan Fišar a Anna Cónová v inscenaci Smrtihlav, kterou režíroval Peter Gábor.

Článek

Loňské Vánoce přitom strávil betlém v atriu Strahovského kláštera, kde Jíra vystavoval kolekci svých největších skvostů, a tady ho také při své návštěvě obdivovaly manželky všech státníků, kteří se sjeli do Prahy na podzimní summit NATO. "Pravda je, že tady u nás lidé loni o betlém přišli, když jsem ale chvíli v atriu postával a od každého třetího, který vešel dovnitř, slyšel - to je ten betlém z Kryštofáku - tak jsem se nadmul pýchou. Viděly ho navíc manželky všech prezidentů s výjimkou Laury Bushové, která zrovna byla na návštěvě u Dagmar Havlové," líčil Právu v sobotu kryštofoúdolský patriot Martin Chaloupka, který má betlém od výtvarníka zapůjčen.

Jírovo dílo ale nejsou klasické jesličky, je to celý výtvarný poem o narození Krista. "Josef Jíra betlém zpracoval jako triptych. Levé křídlo představuje Heroda a vraždění neviňátek, uprostřed je betlémový chlév, pravé křídlo zase líčí útěk Nejsvětější rodiny do Egypta. Je tam všechno, co se ke zrození dá říci," míní Chaloupka. Jednotlivé figury jsou dva až dva a půl metru vysoké, do délky obsáhnou dohromady 16 metrů a k návrší je musela z Chaloupkova depozitáře postupně dopravit stará vétřieska.

Postavení betléma týden před první adventní nedělí však znamená pro Kryštofoúdolské teprve začátek, druhým neodmyslitelným krokem je slavnostní nasvícení. Letos se betlém ze tmy poprvé vynoří příští sobotu krátce před 17. hodinou. "Slavnostní ceremoniál začne v 16.55 nasvícením protějšího kostelíka a pětiminutovým zvoněním zvonů, v tu chvíli budou figury osvětleny jen několika ohňovými pochodněmi. Pak spustíme elektrické nasvícení a zároveň se na dvacet minut rozezvučí barokní hudba, která se ponese celým údolím," přiblížil sobotní slávu Právu Chaloupka. Nasvícení Svaté rodiny se pak bude opakovat každý víkend v podvečer, od 13. prosince už ale den co den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám