Hlavní obsah

Finsko nesdílí Klausův názor, že je euroústava mrtvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKY

Finská prezidentka Tarja Halonenová nesouhlasí s prezidentem Václavem Klausem, který tvrdí, že euroústava je mrtvý dokument. Oba se ve čtvrtek v Helsinkách nicméně shodli, že po zamítavých referendech ve Francii a Nizozemsku není důvod k panice, avšak vážné obavy jsou na místě, a je nutné jednat. Oba se liší v náhledu na euroústavu.

Článek

"Nesouhlasím s tím, že to je mrtvý dokument," řekla novinářům po jednání s Klausem Halonenová, podle níž si kompromisní znění ústavy zaslouží vejít v platnost.

"Paní prezidentka je z výsledku (referend) nešťastná. Já si myslím, že to je vítězství svobody a demokracie," řekl Klaus, podle něhož by však i opačný výsledek všelidového hlasování byl legitimní.

Podle hlav obou států je nutné situaci vyhodnotit a jednat. Klaus dodal, že Evropská unie mohla existovat i dosud bez euroústavy. Nastal čas začít o dokumentu konečně seriózně hovořit, konstatoval český prezident. "Dosud se žádná vážná debata nevedla," řekl.

Klaus vyložil i pozici české vlády k euroústavě

Klaus při jednání Halonenové také vyložil pozici české vlády k euroústavě, která se od jeho názoru liší. Vláda euroústavu podporuje. S premiérem Jiřím Paroubkem se v minulých dnech Klaus dostal do křížku právě kvůli svým výrokům na ústavu.

Halonenová není přesvědčena o tom, že by bylo nutné prodlužovat termín pro ratifikaci v členských zemích, jak uvažovala česká vláda. Soudí, že nejmoudřejší nyní bude vyčkat červnového summitu EU.

Finsko bude euroústavu schvalovat v parlamentu, kde většina jeho členů je pro přijetí dokumentu. Země tisíců jezer bude příští rok předsedat unii, takže se bude muset tématem euroústavy a její ratifikace velmi vážně zabývat.

Oba prezidenti rovněž hovořili o přechodném období dvou let od rozšíření EU, po které Finové neumožňují volný přístup na pracovní trhy pro nováčky. Finská prezidentka řekla, že se nyní úřady chystají na vyhodnocení situace. Očekává, že pracovní omezení skončí, avšak současně upozornila, že o tom rozhodne parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám