Hlavní obsah

Dohoda o rozpočtu Unie přijde až na poslední chvíli

– BRUSEL

Dohoda o rozpočtovém výhledu pětadvacítky na léta 2007-13 je možná, ale až na poslední chvíli v prosinci. Všechny strany navíc musí být ochotny ke změnám. Prohlásil to v pondělí britský ministr zahraničí Jack Straw, jehož země do konce roku Unii předsedá.

Článek

Šéf Evropské komise José Barroso ale zároveň vyzval Londýn, aby členům EU rychle předložil podklady k jednání o rozpočtu. "Čas tlačí, hodiny tikají," upozornil. Británie totiž dosud nepředložila číselný návrh kompromisu a hodlá to učinit až před 7. prosincem.

"Je přirozené, že při takových obtížných jednáních se všechno nechává až na konec," řekl Straw před zasedáním ministrů zahraničí EU. "Pokud by mělo být dosaženo dohody, tak to bude až na nejvyšší úrovni," podotkl. Summit je svolán do Bruselu na 15. a 16. prosince.

Straw zopakoval britský závazek, že bude usilovat o dohodu, vyzval ale i všechny ostatní, aby byli připraveni k ústupkům.

Britská diplomacie byla v minulých dnech v Bruselu tvrdě kritizována řadou členských zemí za malou snahu dospět k dohodě o sedmiletém rozpočtu a za neprůhlednou taktiku. Ministři přesto včera neměli na stole od Britů žádný nový dokument a debata proto nikterak nepokročila. "Debata ukázala, že drtivá většina zemí, ne-li čtyřiadvacet, velmi důrazně tlačí na to, aby budoucí návrh byl skutečně přijatelný, tedy aby byl velmi blízko lucemburskému návrhu," řekl český ministr zahraničí Cyril Svoboda.

EU se nedohodla na rozpočtu na minulém summitu v červnu: tehdejší lucemburský projekt odmítla právě Británie. Klíčem k dohodě zůstává vyřešení problému britské slevy z příspěvku do pokladny EU, o níž jsou Britové ochotni jednat pouze za předpokladu, že se Unie zaváže k zásadní rozpočtové reformě, zahrnující snížení zemědělských výdajů.

Reklama

Výběr článků

Načítám