Hlavní obsah

Do roku 2013 může z EU přitéct až tisíc miliard

Novinky, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

Pokud naše hospodářství poroste v průměru o čtyři procenta ročně, mohlo by Česko získat z fondů Evropské unie v letech 2007 až 2013 až tisíc miliard korun - tedy jeden bilión. Odhadují to zástupci ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které je největším příjemcem evropských peněz. Když by ale tyto peníze chtěla ČR čerpat, musela by v rozpočtech najit přes 300 mld. Kč.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

Unie totiž požaduje pro většinu projektů i spolufinancování ze strany členského státu. To by však mohlo být podle řady ekonomů poměrně problematické, protože státní rozpočet v současné podobě by na takové výdaje určitě neměl.

Rozpočty rezortů na to zatím nestačí

"Pokud by v roce 2006 stále platil maximální limit čtyři procenta hrubého domácího produktu (HDP) pro čerpání prostředků z Unie, Česko by v případě šikovnosti svých vyjednavačů v Bruselu mohlo teoreticky ročně získat asi 125 miliard proti nynějším zhruba 20 miliardám korun. Každoročně by přitom ale muselo nalézt z veřejných zdrojů 41,5 miliardy korun na spolufinancování programů," řekl Právu ředitel sekce Rámce podpory Společenství a Fondu soudržnosti na MMR Arnošt Marks.

Rozpočty rezortů ale na mnohamiliardové přílivy z EU zatím nestačí. Navíc lze podle expertů předpokládat, že ministerstva budou mít hned v příštím roce se spolufinancováním projektů potíže. V návrhu rozpočtu na příští rok je na spolufinancování projektů vyhrazeno 3,4 miliardy korun. Podle Markse by se ale při restrukturalizaci finančních výdajů další prostředky v resortech našly.

Pomoci mohou banky

Velmi dobře se podle ekonomů naopak jeví spolufinancování projektů z privátních zdrojů. Soukromé finanční instituce mají dostatek rezerv i infrastrukturu pro přijímání projektů a na kvalitních projektech se budou rády podílet.

"Nyní je však ještě předčasné hovořit o odhadech, protože ještě nebyly nastaveny základní parametry financování," řekl Právu expert České spořitelny na problematiku Evropské unie Petr Zahradník. Klíčové podle něj bude, kolik peněz vyjednají v Bruselu vyjednavači. MMR by mělo v letech 2007 až 2013 z EU získat 15 až 20 miliard eur (zhruba 470 až 630 miliard korun). "Jasnější představu budeme mít asi za půl roku," řekl Právu mluvčí ministerstva František Tlapák.

S mnohem vyššími platbami z Bruselu nepočítá jen jeho ministerstvo, přes které jde více téměř polovina plateb z EU, ale například i CzechInvest. Jeho generální ředitel Radomil Novák však odmítl spekulovat nad částkou s tím, že při současných jednáních v Unii se jedná o citlivé téma.

Do hrubého odhadu MMR jsou zahrnuty platby z Fondu soudržnosti a strukturálních fondů pro všechny rezorty, naopak v něm nefigurují přímé platby z EU pro zemědělce a komunitární programy, jako je například sedmý rámcový program určený na podporu vědy, výzkumu a inovací. Peněz z EU by tak mohlo být nakonec ještě mnohem víc.

Velmi optimisticky vyzněly pro Česko už únorové odhady španělského týdeníku ABC. "Ten napsal, že ČR by mohla do roku 2013 získat až 25,9 miliardy euro s tím, že k těmto platbám bude muset přispět 25 procenty ze svých veřejných rozpočtů," řekl Marks.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám