Hlavní obsah

České soutěžní snímky na 41. MFF KV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Seznam titulů vybraných do soutěžních sekcí zatím není uzavřen. Otevřena je účast nového autorského filmu Hezké chvilky bez záruky Věry Chytilové v hlavní soutěži. Více bude známo v červnu.

Článek

V hlavní festivalové soutěži se o Křišťálový globus zabojuje film Jana Hřebejka Kráska v nesnázích. "Při jeho psaní nás částečně inspirovala stejnojmenná báseň Roberta Gravese," říká Jan Hřebejk.

"Vypráví o krásce-děvčeti, které odejde od svého partnera ke své mamince. Ta však žije s ještě horším partnerem než kráska sama a ve chvíli, kdy se zdá, že všechno je pokažené, tak potká pána. Ten se k ní chová jako anděl a nabídne jí alternativu k jejímu zkaženému životu. Ona ji na chvíli přijme, ale nakonec se vrátí do svých starých kolejí. To je půdorys básně Kráska v nesnázích a je to půdorys i tohoto filmu," dodává.

Hereckému obsazení tragikomedie Kráska v nesnázích vévodí Aňa Geislerová, v jedné z hlavních rolí se objeví i legendární Jana Brejchová, která se do českého filmu vrací po šestileté pauze.

Indián a sestřička v sekci Na východ od Západu

V soutěžní sekci Na východ od Západu, která uvádí nejlepší filmy ze zemí střední a východní Evropy a zemí bývalého sovětského bloku, bude vůbec poprvé v historii soutěžit český film debutujícího režiséra Dana Wlodarczyka Indián a sestřička, love story romské zdravotní sestry a jihočeského dělníka, který si hraje na Indiány.

Wlodarczyk přitom ke svému filmu říká: "Nechtěl jsem dělat film o Romech, šlo mi spíš o takovou West Side Story." Autorem námětu, režisérem i protagonistou oficiální znělky 41. MFF KV nazvané Rituál, bude jeden z nejoriginálnějších českých výtvarníků a laureát ceny Jindřicha Chalupeckého František Skála. Za kamerou stál čerstvý nositel Českého lva za film Štěstí Diviš Marek.

V dokumentární soutěži Česko zastoupí v kategorii nad 30 minut snímek Miroslava Janka Chačipe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám