Hlavní obsah

Češi stále nevědí, jak to chodí v EU

– PRAHA

Naprostá většina obyvatel Česka - 80 procent, se dosud neseznámila s otázkami fungování Evropské unie a nezorientovala se v její současné podobě. Požadují zjednodušení její činnosti a větší průhlednost v rozhodování Bruselu. Výsledky průzkumu veřejného mínění zveřejnila v pondělí agentura STEM.

Článek

S fungováním EU se zatím seznámili především lidé s vyšším vzděláním. Mezi vysokoškoláky se v problematice orientuje více než třetina oslovených, tj. 38 procent. Naopak z oslovených se základním vzdělání přiznává neznalost 48 procent. Z pohledu stranických sympatií vedou ve znalostech příznivci KDU-ČSL (31 %),  následují stoupenci ODS a ČSSD (shodně 22 %).

Lidé také podle průzkumu většinou nemají přehled o konkrétních otázkách souvisejících s EU. Výjimkou jsou cíle EU - o těch má přehled více než polovina Čechů. O působnosti institucí EU a o právech občanů vyplývajících z členství má orientační přehled asi třetina lidí. O něco méně dotázaných vědělo, jak se získávají prostředky na činnost EU a jak Unie získává své pravomoci. Nejméně často se občané orientují v otázkách kompetencí národních vlád a orgánů a orgánů EU.

Průzkum odhalil i neznalosti oslovených týkající se legislativních procesů EU. Na otázku, který orgán má rozhodující slovo při schvalování evropských zákonů, 41 procent lidí odpovědělo, že v těchto věcech rozhoduje Evropský parlament. Každý sedmý pak přisoudil hlavní slovo národním parlamentům a přibližně desetina brala v úvahu roli Rady EU. Třetina lidí nedokázala tuto otázku posoudit.

Drtivá většina dotázaných (95 procent) se také domnívá, že by se mělo fungování EU zpřehlednit a přiblížit chápání občanů.

Červencového průzkumu společnosti STEM se zúčastnilo 1672 lidí starších 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám