Hlavní obsah

Brusel není připraven na útok teroristů

– BRUSEL
Novinky, ČTK, EUobserver.com

Brusel není připraven na teroristický útok, napsala ve středu belgická média. Poukazují na to, že domovské město většiny institucí Evropské unie a štábu Severoatlantické aliance (NATO) má velké trhliny v ochraně úředníků i obyvatel.

Článek

Na většině citlivých veřejných míst, jako jsou stanice metra, nádraží, obchodní domy či nemocnice neexistují zásahové plány pro hasiče a záchranáře. Teoreticky by jich mělo být připraveno 714, k dispozici je 83; v pořádku je například jen třetina ze 68 stanic metra, tj. 22.

Obecně se má za to, že Belgie je méně ohrožena než třeba Itálie, Dánsko nebo Nizozemsko, jež se účastní po boku USA války v Iráku.

Mluvčí Evropské komise Michael Mann řekl, že za bezpečnost ve městě mimo budovy institucí EU nesou odpovědnost belgické orgány; EK doufá, že vše nezbytné je připraveno. Pokud jde o vlastní budovy komise, stará se o ně její interní bezpečnostní služba v těsné součinnosti s belgickými úřady.

Bruselská aglomerace nic méně mnoho udělat nemůže, protože bezpečnost spadá do kompetence federálních orgánů.

V Belgii došlo zatím k jedinému atentátu, proti základně NATO v Kleine Brogel; jeho pachatel Nizar Trabelsi byl dopaden a odsouzen. Začátkem roku byl v bruselském Molenbeeku zatčen člen Marocké islámské bojující skupiny (GICM), která má na svědomí loňské krvavé útoky v Madridu. Belgický tisk to považuje za další důkaz, že území království je využíváno teroristy jako týlová základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám