Hlavní obsah

Herečky: život se dělí na čas před Pedrem a poté

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Každý nový film španělského režiséra Pedra Almodóvara je napjatě očekávanou událostí. Novinka Volver byla na karlovarském festivalu očekávána o to víc, že ji tu představila část kolektivu hereček, který byl v květnu v Cannes oceněn společnou cenou za nejlepší ženský herecký výkon.

Článek

Přijely Blanca Portillová, Lola Duenasová a Yohana Coboová, a všechno, co říkaly, bylo ve skutečnosti jednou velkou ódou na nejslavnějšího současného španělského režiséra. Ostatně jiné to nebylo, ani když o něm před časem mluvili herci z předchozího filmu Špatná výchova.

Všechny herečky výborné

Společné ocenění nebývá příliš obvyklé, zvlášť když ve filmu hraje taková megastar, jakou je ve Volveru Penélope Cruzová. Canneská porota ovšem dobře věděla, co činí, když stejnou měrou odměnila i všechny ostatní herečky. Film, oceněný v Cannes kromě hereckých výkonů i za scénář, ostatně jednu hrdinku v jistém smyslu ani nemá.

Tím hlavním je tu totiž Almodóvarova další precizní a nesmírně vnímavá studie ženské duše a jeho obdiv ke schopnosti žen přežít. "Pro každého herce je práce s Almodóvarem privilegium. Život se pak dělí na čas před Pedrem a po něm, protože spolupráce s ním člověka nesmírní ovlivní nejen v profesi, ale i v životě," řekl Blanca Portillová o tvůrci, který vyniká schopností ukázat život stejně citlivě v situacích tragických i komických, groteskních i dojemných.

"O ničem jiném než o práci s ním jsem v životě nesnila," přiznala Lola Duenasová a dodala, že se jí splnil ten nejzásadnější sen. "Almodóvar tvrdí, že kdyby ženy neexistovaly, svět by se netočil," řekla Duenasová a dodala: "On sám vyrostl obklopen samými ženami, zná výborně ženskou duši a přece ji v každém dalším filmu dál objevuje. Cítily jsme se se svými postavami hodně ztotožněné, při natáčení se mezi námi vytvořilo tak silné pouto jako ve skutečné rodině, takže jsme vlastně nemusely ani moc hrát."

Cruzová je normální holka

Herečky připomněly, že kritika film přijala vesměs velmi dobře a pokud jde o diváky, ještě několik měsíců po premiéře stále zaplňují kina. "Takový úspěch zaskočil i Pedra," řekla Portillová a pochválila také Cruzovou: "Je to úplně normální holka a chová se jako normální herečka, nemá vůbec žádné hvězdné manýry."

Óda na režiséra pak pokračovala tím, že při práci vůbec není autoritativní, herci jsou pro něj priorita a chce, aby byli v maximální pohodě, aby byli spokojeni. "Díky tomu je snadné s ním pracovat, i když je na druhou stranu přísný, ví přesně, co chce, a vyžaduje to. Ale má i vtip a dává hercům prostor," řekla Portillová a dodala, že už scénář četla jedním dechem a brečela, ale nebylo to nic proti tomu, jako ho Almodóvar natočil. Po pátečním "Dni Volvera" se v sobotu večer chystá slavnostní vyhlášení Křišťálového globu a dalších festivalových cen, devítidenní přehlídku pak zakončí britský snímek Confetti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám