Hlavní obsah

Jednačtyřicátníci na 41. ročníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Karlovarský festival si letos připsal k ročníku číslo 41. Stejné jubileum v roce 2006 dosáhlo nebo dosáhne jedenáct režisérů narozených v roce 1965, kteří ve Varech divákům představí svou tvorbu. Je mezi nimi také Čech Vladimír Morávek.

Článek

Tvorba jednačtyřicátníků se bude promítat téměř ve všech festivalových sekcích.

V soutěžní části bude o cenu bojovat se svým filmem Dcera té druhé Francouzka Virginie Wagonová a Korejec Lee Yoon-ki, který poslal do Varů snímek O Lásce.

O jednu z cen bude v soutěži dokumentů usilovat Španěl Elio Quiroga s filmovým portrétem malíře Uwe Grummana nazvaným jednoduše Uwe a stejně starý Lotyš Dainis Klava s dokumentem o moři Piejura.

V nesoutěžních kategorií budou o přízeň festivalových diváků bojovat také další jednačtyřicátníci. V sekci Horizonty to budou Němec Matthias Glasner, který poslal do Varů film Svobodná vůle, Japonec Jukinari Hanawa s První Láskou a Němec Hans-Christian Schmid se snímkem Rekviem.

V Jiném pohledu uvidíme Spojeni navždy Američana Keitha Fultona, Fórum nezávislých nabídne Árido movie Brazilce Lírio Ferreiry a sekce Zaostřeno na britský film promítne snímek Mika Barkera Vějíř lady Windermerové.

Českým zástupcem v exkluzivní kategorii jednačtyřictáníků je režisér Vladimír Morávek. Ten na sebe upozornil před časem filmem Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.

Někteří z vyjmenovaných jubilantů do Varů osobně přijedou, patří mezi ně Klava, Morávek a Ferreira.

Reklama

Výběr článků

Načítám