Hlavní obsah

Kryštof Mucha: Po loňských oslavách se vracíme víc k podstatě

Právo, Věra Míšková

Výkonný ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Kryštof Mucha říká, že se letos festival vrátí do normálních dnů, k lidem, kteří filmy tvoří a k těm, kdo na ně chodí.

Článek

V pátek začíná 41. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, Thermal i město se obléká do slavnostního. Co bude podle vás pro letošní ročník charakteristické?

Bude krásný, protože máme připravenou spoustu krásných filmů a přijede hodně zajímavých osobností, pro které je film ještě pořád výsostná umělecká tvorba. A myslím, že ho lze charakterizovat i tak, že po loňské velké oslavě čtyřicátého jubilea se letos festival vrátí do normálních dnů, k lidem, kteří filmy tvoří a k těm, kdo na ně chodí. Bude víc o podstatě této vazby, byť vyšperkovaný hvězdnými jmény jako herec a režisér Andy García, Danny Huston, Timothy Hutton, Jacqueline Bissetová, která se vrací po dvou letech, nebo polovina letošní kolektivní ceny z Cannes - herečky z filmu Pedra Almodóvara Volver, byť ty méně slavné, nebude mezi nimi Penelope Cruzová.

Loni tu bylo opravdu hodně mediálně zářivých hvězd, projevilo se nějak na ohlasu ve světě a růstu prestiže festivalu?

Už jsme o tom několikrát mluvili, že velký význam měla především návštěva Roberta Redforda nejen proto, že to je velká herecká hvězda, ale i proto, že na žádné festivaly nejezdí. Zpráva o tom, že Karlovy Vary mu za tu cestu stály, byla hodně důležitá, protože mnoha lidem signalizovala, že Vary musejí být něčím výjimečné. Projevilo se to i tím, co není na první pohled tolik vidět - letos přijede hodně lidí z obrovských filmových společností, Křišťálový globus za dlouholetý umělecký přínos světovému filmu převezme producent Pána prstenů Robert Shaye, přehlídku nejlepších filmů z festivalu Sundance uvede osobně jeho ředitel, Geoffrey Gilmore, přijede hodně lidí z filmového byznysu, kteří vycítili, že mají v Karlových Varech co dělat.

Kromě toho to letos vypadá hodně na festival režisérů.

Právě to je ta podstata, o které jsem se zmínil. Je pravda, že na všech festivalech se na titulní stránky novin a časopisů fotografují především herecké hvězdy, ale to je jen jedna věc. Hlavními osobnostmi jsou pořád režiséři, kteří uvádějí své filmy, to je pro kvalitu festivalového programu na prvním místě. I v Cannes nebo v Berlíně diváci spíš říkají, že jdou "na Almodóvara, Altmana, Kaurismäkiho" než na název filmu nebo jméno herce. Například na festivalu v Sundance uvádí před projekcí film pouze režisér a i po projekci stojí na pódiu před herci a dalšími tvůrci, kteří mluví vlastně jen když on je osloví, vyzve.

Proto máme radost, že letos přijedou lidé jako Luc Besson, Kim Ki-duk, jehož film festival zahájí, Terry Gilliam, vítězka Berlinale Jasmila Žbanič a další. Je vidět, že to pro ně má význam, i mnozí tvůrci soutěžních filmů přijedou jen bleskově "na otočku", ale považují si za čest uvést svůj film osobně. A konec konců také Andy García bude ve Varech především jako režisér - představí svůj film The Lost City.

Festival jsou sice především filmy, ale je tu pravidelně i bohatý doprovodný program. Co by si návštěvníci neměli nechat ujít?¨

Určitě nedělní koncert Anety Langerové na podporu nadace Světluška na Divadelním náměstí. Všichni by měli navštívit festivalové kluby v Thermálu a v Lázních I. Ale té hudby bude obecně spousta. Z výstav bude určitě nesmírně zajímavá ta, která bude otevřena v sobotu 1. července v Galerii umění a je také "filmová". Jsou to obrazy oscaroveho výtvarníka Theodora Pištěka.

V pátek festival slavnostně odstartuje, co je nejdůležitější udělat, když se člověk právě teď rozhodne na něj přijet?

Jenom se sebrat a vyrazit. Dnes se začínají prodávat karty Festival Pass, takže je na všechno tak akorát čas, všechno je připravené a když vyjde i hezké počasí, čeká nás krásných devět filmových dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám