Hlavní obsah

Jak se slaví Vánoce na Guatemale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různé státy, národnostní a náboženské skupiny, slaví vánoční svátky trochu jinak. Jak si užívají sváteční čas obyvatelé Guatemaly, co si připravují k slavnostní večeři a kdo jim nosí dárky, se dočtete v našem článku.

Článek

Devět dní před Štědrým dnem se začíná dít na Guatemale něco zvláštního. Lidé se začínají veselit, scházet, slavit, prostě si začínají užívat vánoční nálady, byť do pravé zimní atmosféry má jejich ostrov daleko. I když uprostřed Karibiku se sněhu těžko dočkají, dárky taky nepřehánějí, Vánoce slaví rádi, ba přímo si je vychutnávají.

Lidé hrají na bubny, bouchají rachejtle a ohňostroje. Zpívají tradiční vánoční písně, lidé si v tomto čase dávají vánoční otázky, na které druzí odpovídají a často recitují verše. Popíjí se punč a podávají se horká rajčata, pořádají se velké párty. Zpívá se, hraje se a tančí se.

Na Štědrý den se sejde celá rodina. Domem zní hlasité odbíjení hodin, a jakmile udeří půlnoc, přijde Abrazo de Navidad (Kristovo obětí) jako znamení jednoty a lásky.

Na Guatemale jsou populární vánoční stromečky. Není to jejich vlastní zvyk, ale přivezli jej sem turisti. Dárečky dostávají děti od Ježíška a najdou je ráno pod stromečkem. Dospělí si dárky většinou nedávají, pouze malé pozornosti na Nový rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám