Hlavní obsah

BALDACHÝN: Pravda o pornu z EU

Novinky, Tomáš Baldýnský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojím se, že karlovarský festival vstoupil do druhé poloviny až příliš poklidně - hosté rutinně přijíždějí a plní své povinnosti, diváci se tísní v kinech a ve volných chvílích postávají venku pod stany, cpou se haluškami (povinná strava festivalového diváka) a prší jim na záda, novináři vprostřed nich si mezi sousty připravují věty o laciném pozlátku.

Článek

A tak jejich kolegové v Praze z nedostatku jiných zpráv rozjeli filmový skandál odjinud: Evropská unie používá erotiku k propagaci filmů.

Malá lekce z novinářštiny

Před půl rokem - bez jakéhokoli skandálu - představil na festivalu v Berlíně Media Desk, evropská agentura na podporu filmové tvorby, pět videospotů sestříhaných z filmů, které byly podpořeny grantem. První zachycoval "Radost", druhý "Smutek" (ten je opravdu krásný) a dva lásku. "Láska 1" je spíš takové cicmání, Láska 2 je roztomile sestříhaná z milostných scén z Prolomit vlny, Amélie z Montmartru, Goodbye, Lenin, Špatná výchova a Bertolucciho Snílků (pátý klip je všeobecný).

Projekt Media je mimochodem něco, bez čeho se při přípravě filmu už dnes obejdete jen velmi těžko, protože už od roku 1991 poskytuje peníze do začátků - ne na natáčení, ale na vývoj filmu, na zaplacení scénáristů a obrážení sponzorů.

A celá tahle provoakce (pro korektora: záměrná slovní hříčka) je dílem evropské komisařky pro média a komunikaci Margot Wallströmové, kterou u nás sice nikdo nezná, ale je ve Švédsku je tak cool, že loni vyhrála nejpopulárnější ženu roku.

Nedávno její úředníci dali tyto klipy na Youtube, kde se proslavily až tak, že si jich nejdřív britské deníky a v nich si o tom přečetly Lidové noviny (Brusel šokuje erotickým klipem) a někdo to zjevně zavolal do TV Nova jako námět na reportáž ("Pobouření vyvolal...") a bylo o čem psát.

A my si dnešní slovníček novinářštiny doplníme o frázi:

Máte zapsáno? Dobře.

Mimochodem - loni na podzim bylo české zastoupení Media Desku požádáno, aby do těchto klipů nominovali nějaké české filmy. Neprosadil se tam ani jediný.

Takže jediné poučení, které z toho celého plyne: v českých filmech se málo [pozn. red.: použité slovo se neshoduje s redakční politikou tohoto serveru, a proto bylo nahrazeno slovem podobým] míchá.

Baldachýn z Varů: Omluva

Ovšem i Baldachýn z Varů má své máslo na hlavě. Na Youtube se také objevilo videodementi článku "Příběh obyčejného člověka", který jsem tu publikoval před pár dny. Radek A., jehož příběh jsem v něm převyprávěl, se zuřivě ohradil proti tomu, že jsem z něj udělal vtipného člověka.

Sorry, Radku. Ale větou "tlustá holka ve svetru je lepší než dvě programové brožury", ses mohl pyšnit.

Blogger trouble

Jistě si všímáte, že blogování z festivalu je letos nejen pro mě, ale i pro spřátelené či zcela neznámé bloggery poněkud obtížné. Bloguje se málo. Program festivalu je letos tak dobrý, že na mimofilmové zážitky už není čas.

Kolegyně Hejdová se sice pokusila na sebe upoutat průhledně upoutat pozornost ztrátou akreditace, ale to je jen slabý čajíček. Jiří Chvojka Karlovy Vary hned proklel, ale ani to nepřitáhlo kýženou mediální pozornost. Objevil jsem blog s pěkně srovnanými trailery na promítané filmy (hrajte si je zde) a ambiciózní Festivary (a pak jednoho bloggera, který odjel do Varů a rozvedl se - snad ne kvůli tomu!). A to je všechno.

Copak tu letos jsou jenom diváci?

Jdu něco zažít.

Autor tohoto blogu

Tomáš Baldýnský, filmový kritik časopisu Reflex, otec zakladatel Zeleného Raoula, serveru Kompost.cz a filmového magazínu Premiere, ještě pár měsíců předseda Rady státního fondu pro podporu kinematografie, publikuje na Novinkách už od úsvitu internetu. Jeho webový týdeník Baldachýn sice vzal čas, ale jednou ročně - po dobu konání karlovarského festivalu - vstane z mrtvých... a začne brát festival zezadu.

Čte blogy kolegů Mirky Spáčilové a Ireny Hejdové, mívá halušky a sedí v nejstudenější místnosti hotelu Thermal.

Hezký den!

Reklama

Výběr článků

Načítám