Hlavní obsah

Bartoška s Horáčkem si vypili kávu v černočerné tmě

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Nos zaznamenává vůni kávy naplňující místnost. Jazyk spolehlivě rozlišuje nezaměnitelnou chuť trpkého moku. Uši vnímají pohádku. A oči? Ty nevidí. V kavárně je černočerná tma. První šálek si v sobotu po jejím slavnostním otevření vypili prezident filmového festivalu Jiří Bartoška a textař Michal Horáček.

Článek

Bartoška s Horáčkem otevřel  krátce po druhé hodině odpoledne netradiční Kavárnu potmě, kde si zdraví mohou na pár minut vyzkoušet, jak se žije nevidomým.

"Po tmě se sám bojím, tak jsem vzal s sebou Horáčka, abych tam měl někoho blízkého," řekl Bartoška s tím, že uvnitř moc dlouho nezdrží, protože je to nekuřácké prostředí.

Jako obsluhu si poté vyžádal Markétu, která mu šálek kávy podávala už loni. "Uvidíme se tedy potmě," reagovala oslovená sympatická černovláska. "Tam už uvidíš jen ty," odpověděl se smíchem Bartoška. "Budeme s Horáčkem kavárenští povaleči, jen tentokrát potmě," uzavřel.

Nevidomí ve výhodě

Kavárnu potmě provozuje nadace Světluška na Divadelním náměstí. Zákazníky obslouží dvanáctka nevidomých číšníků a číšnic. První z "kavárníků" přivítá hosta u vchodu. Další ho pozve dovnitř, dovede ke stolu. Jiný vyřídí objednávku. Po dopití vyprovodí hosta poslední z obsluhujících.

"Zážitek ze tmy, vůně kávy i barvy lidských hlasů je nepřenosný a každý si jej musí ohmatat vlastními smysly. Jsme rádi, že se lidé do kavárny vracejí. Proto bude otevřená po celou dobu festivalu denně od nevidim do nevidim, tedy od 10 do 22 hodin," uvedla za Světlušku Martina Kaderová.

Šálek kávy v netradiční kavárně od loňska podražil. Zatímco před rokem stál 45 korun, teď si musejí zájemci připravit na šálek horkého moku rovnou stokorunu, hrníček si mohou odnést domů, je v ceně.

Pro malé čokoláda

Peníze získané prodejem kávy jdou na dobročinné účely. Otevřeno je od 10 do 22 hodin, a to až do konce festivalu, tedy do 7. července.

V kavárně jsou vítaní i malí návštěvníci. Místo kávy dostanou čokoládu a poslechnout si také mohou jednu ze 13 Čokoládových pohádek od Světlušky do kouzelného čokoládového městečka. Namluvil je Jiří Macháček. Jejich autory jsou mimo jiné režisérka Alice Nellis nebo Arnošt Goldflam.

Promítat se bude i televizní seriál Návštěvníci. Během festivalu mohou diváci zhlédnout osm dílů.

Jak to vypadá v kavárně

  • Stoly jsou uspořádané do šestibodu Braillova slepeckého písma.
  • Obsluha sleduje obsazení stolů pomocí magentické tabule.
  • Kapacita kavárny je 24 lidí.
  • Obsluhu zajišťuje 12 mladých nevidomých, kteří pracují na ranní a odpolední směnu.
  • Uvnitř se obsluha pohybuje pomocí speciálních vodicích linií.
  • Návštěvníci vytvoří jakýsi "vláček" a dovnitř, do tmy je uvede nevidomý kavárník. Ten je i posadí ke stolu.
  • Kávu připravuje nevidomý barman na speciálních strojích, který využívá k výrobě kávy speciálního přístroje. Funguje s pomocí čidla, které při kontaktu s vodou zazpívá známou melodii Elišky a upozorní na plný hrníček.
  • Další z obsluhy přinese kávu na stůl. Osladit si ji, anebo do ní přidat mléko si již musí každý sám - musí spoléhat na svůj hmat.
  • Poté, co host dopije, vysuší číšník šálek ubrouskem. Zákazník až venku zjistí, jakou má hrníček barvu a co je na něm napsáno.
  • Šálek kávy stojí 100 korun. Výtěžek ze vstupného získá nadace Světluška.

Reklama

Výběr článků

Načítám