Hlavní obsah

Zlínský festival uvede v premiéře Shreka 3

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský festival bude mít jeden nečekaný hit. Již 47. ročník tradiční přehlídky filmů pro děti a mládež uvede v české premiéře nový díl populární animované série Shrek 3. Zajímavé je i slušné české zastoupení v soutěžních přehlídkách.

Článek

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín 2007, který láká děti a mládežníky od 27. května do 2. června, odtajnil ve středu program filmů a některé poslední novinky. "Jednou z největších je česká premiéra Shreka 3, který potom vstupuje do naší distribuce 14. června," uvedl programový ředitel festivalu Petr Koliha.

Na festivalu by měla být delegace těch, kteří Shreka 3 dabují. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež letos převezme herečka Libuše Šafránková, jejíž filmy festival připomene krátkou retrospektivou. Uvidíme ji jako Barunku v Moskalykově adaptaci Babičky, filmovou Popelku i maminku Součkovou ve Svěrákově Obecné škole.

Umělecký ředitel Petr Koliha také prozradil první tituly filmů, které se ve Zlíně utkají v pěti kategoriích soutěže. Letos v nich má poměrně hojné zastoupení česká kinematografie. Celkově festival promítne 357 filmových titulů. "V soutěžní sekci filmů pro děti se objeví, jak bylo již avizováno, český snímek Maharal - Tajemství talismanu Pavla Jandourka," zopakoval Koliha.

České filmy najdou návštěvníci v soutěži animované tvorby i v soutěži debutů, která uvede snímek Dana Wlodarczyka Indián a sestřička. V přehlídce hraných filmů zemí Visegrádu se objevily filmy dva - Prachy dělaj člověka Jiřího Chlumského a především Menzelův snímek Obsluhoval jsem anglického krále. Festival dále uvede animovaný povídkový film Jedné noci v jednom městě Jana Baleje, který zasedne v porotě. Promítnuta bude také muzikálová Kvaska, již natočila Miriam Landa.

Přijede Osment i Kukura

V sekci filmů pro mládež soutěží například holandská režisérka Maria Peters s filmem Nedělej to, příběhem mladé tanečnice, která si extází pomáhá k lepším výkonům. Pozornost jistě vzbudí i brazilský drsný film Antonia Taty Amaralové z prostředí světa hip-hopu. Svou vlastní soutěž bude mít studentská tvorba v přehlídce Zlínský pes, která předvede filmy z vysokých filmových škol z celé Evropy i ze zámoří.

Festival zatím tají minimálně dvě jména atraktivních hostů, kteří by měli přijet do Zlína. Potvrzena je účast amerického herce Haleyho Joela Osmenta, který se objevil ve Spielbergově filmu A.I Umělá inteligence či v thrilleru Šestý smysl. Do Zlína by měla dorazit i významná osobnost animace Lawrence Guterman, který se režisérsky podílel na Mravenci Z. Vlastní retrospektivu bude mít Juraj Kukura, festival připomene i tvorbou skladatele mimo jiné filmové hudby Karla Svobody. Foto Právo Lukáš Táborský Petr Koliha na tiskové konferenci představil letošní program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám